Uuden puolueen perustamisessa on ilmennyt epäselvyyksiä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on yksi kahdeksasta allekirjoittajasta hakemuksessa, jolla uudelle Libertas-puolueelle on haettu Euroopan parlamentilta virallisen Eurooppa-puolueen asemaa ja sen myötä eurooppalaista puoluetukea. Puolue sai tuon aseman maanantaina.
Eurooppa-puolueiden perustajina täytyy olla kansallisten tai alueparlamenttien jäseniä tai europarlamentaarikkoja vähintään seitsemästä EU-maasta. Virolainen, sikäläiseen Liberaalipuolueeseen kuuluva kansanedustaja Igor Gräzin, joka on Libertasin hakemuksessa yksi perustajista, on ilmoittanut, että hän ei ole koskaan allekirjoittanut tuollaista hakemusta. Puolueen hakemus menee parlamentissa uudelleenharkintaan.
Kysymyksiä on herännyt myös siitä, miten Gräzin nimi on hakemukseen ilmestynyt.
EU-epäilijöillä jo
neljä puoluetta
Libertas-puolueen johtohenkilönä on irlantilainen miljonääri Declan Ganley, joka johtaa Irlannissa Lissabonin sopimuksen vastustajien rintamaa kansanäänestyksissä. Taustalta löytyy tanskalainen entinen euroedustaja Jens Peter Bonde, joka on ollut perustamassa jo kahta europuoluetta. Ne kulkevat nimillä EUDemokraatit EUD ja Euroopan itsenäisten demokraattien liitto AIDE.
Eurooppa-puolueiden perustamisen suurin syy on raha, sillä EU tukee niiden toimintaa 17 miljoonalla eurolla vuodessa. Europuolueita oli ennen Libertasia kymmenen, joista neljä on erilaisia EU-vastustajien ja euroepäilijöiden puoluetta.
Parlamenttiryhmä
on eri asia
Libertas-puolue olisi saanut tukea 200 000 euroa. Summasta puolet olisi tullut siitä, että mukana on kolme meppiä, joista tosin yksi on nyt kiistänyt mukanaolonsa.
Eurooppa-puolueet eivät automaattisesti voi perustaa omaa ryhmäänsä EU:n parlamentissa. Siihen tarvitaan vähintään 20 meppiä, jotka tulevat vähintään kuudesta jäsenmaasta. Esimerkiksi EUD:n ja AIDE:n edustajamäärät eivät riitä oman ryhmän muodostamiseen vaan he toimivat Itsenäiset/Demokratia-ryhmässä.
Parlamenttiryhmät saavat virkoja ja rahaa parlamentilta ja myös puheaika täysistunnoissa jaetaan niiden voimasuhteiden mukaan.
Libertas-puolueella on nettisivut, joilla se etsii ”kovan kaliiberin” ehdokkaita eurovaaleihin myös Suomesta sekä apua Libertasin vaalikampanjan pyörittämiseen täällä.