Pakistanin hallituksen mukaan syytökset tulvien ohjailusta ovat tuulesta temmattuja. Väitteiden esittäjien joukossa on kuitenkin esimerkiksi Pakistanin YK-suurlähettiläs Abdullah Hussain Haroon ja entinen pääministeri Mir Zafarullah Khan Jamali.
Haroon vaatii maansa hallitusta tutkimaan ”kourallisen tapauksia”, joissa vaikutusvaltaiset ihmiset ohjasivat tuhon omien peltojensa sijaan toisten niskoille.
Yli kuukauden ajan jatkuneet Indusjoen tulvat ovat surmanneet ainakin 1 600 ihmistä. Ne ovat peittäneet satojatuhansia neliökilometrejä maata, tuhonneet viljasadon ja vaikeuttaneet 20 miljoonan ihmisen elämää.
Pitkin Indusjoen vartta on suurpatojen lisäksi yleensä maavalleista tehtyjä paikallisia patorakennelmia tulvien varalta. Kiistellyt väitteet liittyvät tällaisiin valleihin, jotka on melko helppo särkeä maansiirtokoneilla tai räjähteillä.
Tulvavedet naapurimaakuntaan
Sindhin maakunnan pohjoisosassa asukkaat väittävät, että Pakistanin työministeri Khursheed Shah painosti viranomaiset murtamaan joen länsirannan patovallit. Tulvan alle jäi tiheästi asuttu länsiranta, kun taas itärannalla olevat Shahin viljelmät säästyivät.
Shah kiistää väitteet. Maakunnan vesihallintoministerin mukaan vesi mursi omalla voimallaan länsipuolen tulvavallit.
Asukkaat vaativat riippumatonta tutkimusta. Edellisen suurtulvan aikaan vuonna 1976 painetta helpotettiin itäpuolen valleja avaamalla.
Ex-pääministeri Jamali taas väittää, että Sindhin maakunnan viranomaiset mursivat etelämpänä Indusin varrella länsipuolen patovallit, niin että tulva suuntautui Baluchistanin maakuntaan. Veden alle jäivät miljoonan ihmisen kodit ja pellot tässä maakunnassa. Sen sijaan itärannalla Sindhissä säästyi 300 000 asukkaan Jacobabadin kaupunki sekä armeijan lentotukikohta.
Viljelmät vastaan miljoonien kodit
Kolmas paljon puhuttu tapaus on pohjoisemmasta Punjabin maakunnasta, jonne tulva iski aikaisemmin. Siellä köyhien oikeuksien puolustajana tunnetun kansanedustajan Jamshed Dastin mukaan vaikutusvaltaiset Khosan ja Hanjran maanomistajasuvut painostivat viranomaisia murtamaan tulvavallit itäpuolelta.
Suvuilla on asemansa valtakunnallisen mahtimiehen, entisen pääministerin Nawaz Sharifin puolueessa.
Vaikutusvaltaisten sukujen pellot säästyivät, mutta sen sijaan tulvan alle jäi Muzaffargarghin kaupunki ympäristöineen, kaikkiaan kolmen miljoonan ihmisen asuinsijat.
Viranomaisten mukaan päätös tehtiin riippumattomasti ja ”teknisin perustein”.
”Viranomaiset maanomistajien palvelijoita”
Punjabin maakuntahallitus on määrännyt oikeuden tutkimaan asian. Dasti ei kuitenkaan paljon elättele toivoa, sillä Khosan sukua istuu maakuntahallinnon johtopaikoilla.
”Maanomistajat kohtelevat viranomaisia kuin henkilökohtaisia palvelijoitaan”, Dasti sanoi uutistoimisto AP:lle.
Olivat väitteet totta tai eivät, ne ovat omiaan entisestään nostamaan suuttumusta viranomaisia kohtaan. Monet tulvauhrit ovat jo ennestään raivoissaan hallitukselle huonosta valmistautumisesta sekä avustustoimien heikkoudesta.