Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on vakavasti otettava tosiasia useimpien ihmisten mielestä, mutta ei kaikkien. Kun YK:n kehitysohjelma UNDP selvitti vuonna 2021 yleistä mielipidettä ilmastokriisistä, lähes kaksi kolmasosaa kyselyyn osallistuneista piti sitä maailmanlaajuisena hätätilana.
Kysely tehtiin viidessäkymmenessä maassa, jotka edustivat yli puolta maapallon väestöstä. Usko ilmastonmuutokseen ja ilmastokriisiin vaihteli alueittain. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa siihen uskottiin vähiten, mutta sielläkin 61 prosenttia vastanneista piti kriisiä vakavana. Eniten kriisiin uskottiin Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, jossa uskoprosentti oli 71. Muun maailman luvut asettuivat 63 ja 65 prosentin haarukkaan.
Tänä vuonna yhdysvaltalainen tutkimuskeskus Pew suoritti kyselyn yhdeksässätoista Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Aasian-Tyynenmeren alueen maassa. Keskimäärin 75 prosenttia vastanneista näki ilmastonmuutoksen merkittävänä uhkana maalleen.
Poliittiset kannat vaikuttavat mielipiteisiin myös tässä asiassa. Yleisesti ottaen oikeistolaiset kiistävät herkemmin ilmastonmuutoksen kuin vasemmistolaiset, jotka enimmäkseen uskovat, että ilmastonmuutos on todellinen ja ihmisen aikaansaama ilmiö. Ero oikeiston ja vasemmiston välillä on suurin Yhdysvalloissa ja pienin Etelä-Koreassa, jossa hyvin harva epäilee.
Maailman toiseksi suurimmassa kasvihuonekaasujen päästäjässä Yhdysvalloissa republikaanien ja demokraattien näkemysten erot ovat merkittävästi kasvaneet viimeisen 25 vuoden aikana. Vuosituhannen vaihteen tienoilla 20 prosenttia republikaaneista ja 36 prosenttia demokraateista uskoi, että ilmastonmuutos muodostuu merkittäväksi uhaksi heidän elinaikanaan. Nykyään republikaaneista vain 11 prosenttia uskoo tähän, kun taas demokraattien uskovien osuus on kasvanut 67 prosenttiin.