Toimittaja Antero Eerolan avustajasuhteen katkeaminen Yleisradioon vaatii paremman selityksen kuin että häneltä varastettiin kaksi tietokonetta. Jos rikoksen uhri muuttuu tällä tavalla turvallisuusriskiksi kansalliselle mediayhtiölle, on yhtiön tietoturva retuperällä.
Katkesiko Eerolan avustajasuhde kokoomuksen painostukseen? Antero Eerola on itse sanonut, ettei hänellä ole todisteita asiasta, mutta ajallinen yhteys Venäjän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Konstantin Kosatševin haastattelun kanssa ”haisee.”
Se, että kokoomus onnistui vaikuttamaan Ylen uutisointiin Venäjä-kohussa on fakta. Kansan Uutisten Viikkolehti julkaisi jo perjantaina Eerolan Ylestä saaman viestin, joka paljasti seuraavaa:
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen esikunta on ”käynyt kuumana” Kosatševin haastattelusta.
Ylen uutisjohto otti Kataisen esikunnan näkemyksen huomioon.
Ylestä ohjeistettiin Eerolaa uutisoimaan Kataisen Moskovan-vierailua tavalla, jota Kataisen esikunta oli painottanut.
Yle ei ole kommentoinut kyseistä viestiä. Yle Uutisten päätoimittaja sanoi viime viikolla KU:lle, ettei tunne sitä. Lauantaina viestin julkaisi myös Iltalehti.
Tunnettua on myös, että kokoomuksen johto raivostui Raumalla pidetyn Venäjä-puheen uutisoinnista ja sen jälkikommenteista. Jyrki Katainen äityi viime viikolla haukkumaan Antero Eerolan, ammattitaitoisen toimittajan, provokaattoriksi ja suoranaiseksi valehtelijaksi.
Eerola on Savon Sanomissa julkaissut Kosatševille tekemänsä viisi kysymystä sekä haastattelun taustatiedot.
”Miten kommentoitte suomalaisten ministerien lausuntoja?” kuului ensimmäinen eivätkä muutkaan laittaneet sanoja haastateltavan suuhun.
Kokoomus ei ole Kataisen hyökkäyksen jälkeen kommentoinut asiaa mitenkään, eikä ollenkaan epäilyjä Ylen painostamisesta.
Vähin mitä Kataiselta odotetaan, ovat todisteet siitä, että Ylen avustaja on provosoinut ja valehdellut Kosatševille. Muussa tapauksessa voidaan joutua pohtimaan, onko Suomen pääministeriksi pyrkivä Katainen itse syyllistynyt herjaukseen.