Vasemmistoliiton Anna Kontula vahvisti eduskunnassa iltapäivällä olevansa potilasturvallisuuslakia vastaan, vaikka siihen saatiin viime perjantaina puolueen eduskuntaryhmää tyydyttävät muutokset.
Kontula on kannattanut lakia, kun teho-osastoja uhkasi lakko, eikä niihin annettu suojelutyötä. Käräjäoikeus kielsi ne viime viikolla.
– Alkuperäistä uhkaa tehohoidon lakoista ei enää ole. Laki kohdistunee kotihoidon lakkoon ja mahdollisesti erikoissairaanhoidon joukkoirtisanoutumiseen, joista kummassakin suojelutyön järjestämiseen muilla keinoin on käsitykseni mukaan kallista, mutta ei mahdotonta, Kontula sanoi.
Hän kertoi nähneensä selvityksen, jonka mukaan ainakaan kotihoidon osalta suojelutyön tekijöitä ei ilmeisesti ole edes yritetty etsiä niillä keinolla, joita muissa sotealan henkilöstöpulatilanteissa jo vakiintuneesti käytetään.
– Viittaan tällä yksityisten palvelutuottajien kattavaan läpikäyntiin, huomattavasti tavanomaista palkkatasoa korkeammalla palkkiolla houkutteluun ja eläkeläisreservin hyödyntämiseen.
Kontula kysyi, mihin lakia enää tarvitaan.
– Emme ole tilanteessa, jossa vastakkain olisivat lakko-oikeus ja oikeus elämään, kuten lakiesitystä on perusteltu ja kuten alkujaan olikin. Vastakkain ovat lakko-oikeus ja raha.
Kontulan mukaan lain hyväksyminen avaa kaksi vaihtoehtoa.
– Ensinnäkin lakia saatetaan käyttää, jolloin se tarkoittaisi lakiin turvautumista aiemmin kuin viimesijaisena keinona, siis lain vastaisesti.
– Toiseksi on tietysti myös mahdollista, että lakia ei sen voimassaoloajan puitteissa käytetä. Silloin sen ainoiksi vaikutuksiksi jää eduskunnan periaatteellinen kanta työtaisteluoikeuden rajoittamisen ehtoihin, mikä todennäköisesti laskee kynnystä vastaaviin ratkaisuihin myös tulevaisuudessa.
– Näistä syistä en voi lakia kannattaa, Kontula sanoi.