Hallitus antoi eduskunnalle tiistai-iltana kiistellyn lakiesityksen ”välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana”. Lakia sovellettaisiin tilanteissa, joissa asiakkaiden tai potilaiden henki tai terveys vaarantuu vakavasti terveydenhuoltoa tai kotihoitoa koskevan lakon aiheuttaman henkilöstövajauksen vuoksi. Sitä sovellettaisiin vain, jos muut keinot eivät olisi riittäviä.
Esityksen mukaan työntekijäjärjestö ei saisi toimeenpanna työnseisausta tai joukkoirtisanoutumista ennen kuin se on neuvotellut työnantajan kanssa tämän käyttöön työtaistelutoimista huolimatta jäävästä henkilöstöstä.
Jos osapuolet eivät pääsisi sopimukseen tai työntekijäjärjestö ei noudattaisi sopimusta, aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta määräajaksi siirtää tai keskeyttää työnseisauksen tai joukkoirtisanomisen toimeenpanon sakon uhalla, jos se toteaisi olevan ilmeistä, että asiakkaiden tai potilaiden henki vaarantuu tai asiakkaiden tai potilaiden terveys vaarantuu vakavasti välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuvan työtaistelun johdosta.
Työnantaja saisi käyttöönsä laajan valikoiman yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvia keinoja. Se voisi esimerkiksi määrätä palveluksessaan oleva sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaan tavanomaisten työtehtäviensä lisäksi tai sijasta työnantajan määräämiä muita ammattitaitoaan vastaavia tehtäviä. Työnantajalla olisi myös mahdollisuus poiketa työaika- sekä vuosilomasäännöksistä.
Viime kädessä, jos muut keinot eivät riitä, aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta määrätä asiakas- tai potilasturvatyöhön myös sellaisen sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön, joka on irtisanoutunut työtaistelutoimenpiteenä kunnan tai kuntayhtymän palveluksesta.
Vasemmistoliitto vaatii muutoksia lakiin eduskuntakäsittelyssä tai se äänestää sitä vastaan.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen totesi illalla toivovansa, ettei lakia ikinä tarvitsisi soveltaa, vaan että työmarkkinakiistaan saataisiin sovinnollinen ratkaisu tällä viikolla jatkuvissa neuvotteluissa.
”Vaikka sopua ei heti tulisikaan, toivon, että suojelutyöstä päästäisiin sopuun ilman lakia tai oikeuden päätöksiä. Ainoa kestävä ratkaisu kriisiytyneelle tilanteelle ja alan vetovoiman lisääämiseksi on lopulta neuvottelemalla löytyvä sopu alan työehtojen parantamisesta. Toivon, että tämä sopu saavutetaan mahdollisimman pian.”