Toimivatko sairaalat ja terveyskeskukset tehokkaasti? Miten näissä laitoksissa tehokuutta mitataan? Voiko niissä ylipäätään olla vertailukelpoisia mittareita?
Palvelujen tarvitsijat eli tässä tapauksessa potilaat lienevät parhaita tehokkuutta arvioimaan. Jos jonotusaika esimerkiksi poliklinikalla venähtää monen tunnin mittaiseksi, niin vaikea potilaan on silloin sanoa toimintaa tehokkaaksi.
Jos toiminta takkuaa, niin kiukku ja arvostelu kohdistuu yleensä terveysalan henkilökuntaan, vaikka se tekisi hiki puserossa töitään. Useimmiten syy löytyy muualta: huonosta johtamisesta ja kehnosta organisoinnista. Väärät ihmiset joutuvat tekemään vääriä asioita riippumatta siitä, missä he olisivat parhaillaan ja tehokkaimmillaan.
Terveysalan ammattiliitto Tehy on kyllästynyt tilanteeseen. Sen juuri käynnistämän kampanjan kohteena ovat kunnat. Hoitajat ilmoittivat olevansa valmiit jo viimeksi työehtosopimusta hyväksyessään lähtemään mukaan alan tuloksellisuuden parantamiseen.
Sairaanhoitajat korostavat, että he joutuvat tekemään hyvin paljon sellaisia rutiinitehtäviä, joiden tekeminen on suoraan pois potilaiden hoitamisesta.
Kun viime kädessä vastuussa olevat kunnat ja niiden palkkaama ylin johto eivät kykene organisoimaan työtä paremmin, hoitajat haluavat ottaa ohjat omiin käsiinsä. Mukana on toki myös työmarkkinapolitiikkaa, sillä kuntatyönantaja on asettanut palkankorotusten ehdoksi, että henkilökunnan määrä vähenee. Vaarana tällöin on, jos muutoksia ei tehdä, että suoranainen hiostus lisääntyy.
Tuloksellisuutta voidaan hoitajien mukaan lisätä pienilläkin käytännön tason muutoksilla. Niissä henkilöstö onkin paras asiantuntija. Jos tuottavuus taas revitään työntekijän selkänahasta, niin hiostuksen tulos muuttuu helposti negatiiviseksi, koska se lisää työperäistä stressiä ja vähentää sitä kautta tehokkuutta.
Koulutetut sairaanhoitajat kysyvät kampanjaan käynnistäessään muun muassa, onko järkevää, että he käyttävät työpanostaan vaikkapa varastotilauksiin, tavaroiden järjestämiseen kaappeihin, pyykin järjestelyyn tai jätteiden lajitteluun.