Saksalaistyyppinen ydinpolttoainevero ja Norjan mallin mukainen verohelpotus syrjäseuduille ovat Vasemmistoliiton uudet tarjoukset verotukseen.
– Lähtökohtana on verotuksen oikeudenmukaisuus. Kukin maksaa kykynsä mukaan veroja, kiteytti eduskuntaryhmän johtaja Annika Lapintie keskiviikkona Helsingissä, kun vasemmisto piti tiedotustilaisuutta vaihtoehtobudjettinsa linjauksista.
Ydinpolttoaineveroon vasemmisto ottaa mallia Saksasta, jossa oikeistohallitus ajaa sitä. Puolueen laskelmien mukaan se tuottaisi verotuloja alkuvaiheessa 250 miljoonaa euroa vuodessa ja rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n tultua käyttöön 400 miljoonaa euroa.
– Vero olisi oikeudenmukainen tapa vastuuttaa ydinvoimaloita, Lapintie sanoi.
Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki korosti, että esityksellä pyritään verottamaan niin sanottua tuulen tuomaa voittoa, windfall-voittoa, jota halvemmat energiantuotantomuodot keräävät, kun Pohjoismaisessa sähköpörssissä sähkön hinnan määrää kallein tuotantotapa.
Verovähennys syrjäseuduille
Syrjäseutujen verovähennys houkuttelisi eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Esko-Juhani Tennilän mukaan esimerkiksi Pohjois-Suomeen sinne kaivattuja lääkäreitä, opettajia ja muuta koulutettua väkeä.
– Norjassa malli on ollut käytössä 20 vuotta, hän sanoi.
Tarkoista euromääristä Tennilä ei vielä puhunut.
Vasemmisto vaatii aluepoliittisista syistä myös liikenneinvestointien suuntaamista koko maahan. Tennilä oli huolissaan liikenneviraston kesällä tekemästä esityksestä, jossa suurin osa tiestöstä luokiteltaisiin toisen luokan teiksi ja jäisi kehittämisen ulkopuolelle.
– Nelostien kohdalla se tarkoittaisi, että kunnossapito lopetettaisiin Rovaniemen kohdalla, puolessa välissä tietä, hän äimisteli.
Köyhyys kasvaa
Verotuksen oikeudenmukaisuutta vasemmisto parantaisi arvopaperikaupan verottamisella, miljoonan euron arvon ylittävien omaisuuksien varallisuusverolla ja pääomatulojen verottamisella progressiivisesti. Myös harmaan talouden torjuntaan puolue laittaisi lisää rahaa. Se myös muuttaisi tilaajavastuulakia niin, että työn tilaajan ja pääurakoitsijan vastuu kasvaa.
Arhinmäki muistutti EU:n uusien köyhyystilastojen nostaneen Suomen köyhyysvaarassa olevien määrän jo 900 000:een.
– Lähes joka viides, hän totesi.
Köyhyyden poistamiseen vasemmisto lähtee vaatimuksella työmarkkinatuen korottamisesta ja sen tarveharkinnasta luopumisesta. Se nostaisi lisäksi perusturvan 700 euroon ja lisäisi työllistämisrahoja.
– Köyhyys kasvaa, jos työttömyyteen ei puututa, Arhinmäki sanoi. Hänen mielestään valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) usko siihen, että talouskasvu hoitaa työttömyyden, ei riitä.
– Meillä on suuri pitkäaikaistyöttömien ja työttömien nuorten joukko. Heidän työllistämisensä vaatii resursseja. Niiden sijaan hallitus kuitenkin leikkaa työllistämisrahoja.