Koko maailman huomion kohteeksi nousseella San Josén kupari- ja kultakaivoksella oli huono turvallisuushistoria jo ennen elokuun 5. päivän onnettomuutta.
Useiden vakavien tapaturmien jälkeen tammikuussa 2007 yksi työntekijä sai surmansa räjähdysonnettomuudessa. Surmansa saaneen omaiset lähtivät nostamaan oikeusjuttua kaivoksen omistavaa Companía Minera San Esteban -yhtiötä vastaan.
Tapausta tutkineet viranomaiset määräsivät kaivoksen suljettavaksi. Sen ei ollut määrä saada toimintalupaa ennen turvallisuuspuutteiden korjaamista. Yhtiö määrättiin mm. asentamaan tikkaat tuuletuskuiluihin, jotta ne voisivat toimia lain vaatimina varauloskäytävinä.
Vaadittuja korjauksia ei tehty. Kuitenkin San Esteban -yhtiö sai puolitoista vuotta sulkemisen jälkeen luvan käynnistää kaivostoiminnan San Joséssa uudelleen.
Nyt ihmetellään, miten se oli mahdollista. On kysytty, maksettiinko viranomaisille lahjuksia.
Valvonta jäänyt
puutteelliseksi
San Josén kaivoksen romahtamisen jälkeen Chilessä on suljettu ainakin 18 kaivosta. Tämä viittaa siihen, että turvallisuutta on katsottu läpi sormien monessa paikassa.
Chilen senaatin kaivosvaliokunnassa istuva Baldo Prokurica sanoi uutistoimisto AP:lle, että vika ei ole laeissa, vaan niiden toimeenpanossa.
Kaivostoimintaa valvova valtion elin on geologia- ja kaivosvirasto eli Sernageomin. Nyt kysytään, miten on mahdollista, että Sernageominin palveluksessa on vain 16 kaivostarkastajaa, kun Chilessä on peräti 4 500 kaivosta.
Atacaman autiomaan kaivosalueella, jossa San Josékin sijaitsee, tarkastajia on kolme kaikkiaan 844:ää kaivosta valvomassa.
On selvää, ettei tällaisella työvoiman määrällä pystytä tehokkaaseen valvontaan. Selitykseksi ei toistaiseksi ole keksitty muuta kuin paineet pitää valtion budjetti kurissa.
”Tuotot aina ohi
turvallisuuden”
San Esteban on viime vuosien aikana saanut kymmeniä sakkoja turvallisuuspuutteista.
Yhtiön turvallisuusvastaavan paikalta viime vuonna eronnut Vincelot Tobar on sanonut tiedotusvälineille, että omistajat välittivät aina enemmän tuotoista kuin turvallisuudesta.
Tobarin mukaan omistajat eivät huolehtineet edes tärkeimmistä toimista onnettomuuksien välttämiseksi. Hän kertoi joutuneensa itse työskentelemään ”ilman tietokonetta, ilman sihteeriä ja jopa ilman puhelinta”.
Heinäkuun alussa yksi työntekijä menetti jalkansa San Joséssa tapahtuneessa onnettomuudessa. Heinäkuussa tehdyssä viranomaisraportissa todettiin, ettei yhtiö ole vahvistanut San Josén käytävien kattoja vaaditulla tavalla.
Omistajat yrittävät
välttää korvaukset
San Esteban -yhtiön omistavat liikemiehet Alejandro Bohn (joka on myös kaivoksen johtaja) sekä Marcelo Kemeny. Loukkuun jääneiden omaiset ilmoittivat viime viikolla palkanneensa lakimiehiä haastamaan omistajat oikeuteen. Samoin aiotaan haastaa Sernageomin valvontavastuunsa laiminlyönnistä.
Omistajien vastaus oli se, että he alkoivat vihjailla yhtiön joutuvan konkurssiin. Silloin siltä ei saataisi korvauksia perittyä.
Viranomaiset vastasivat jäädyttämällä 900 miljoonaa pesoa (1,5 miljoonaa euroa) yhtiön varoja korvauspäätösten varalta.
Yhtiöllä ei myöskään ole varaa kustantaa pelastustoimia, niinpä niistä vastaa nyt valtionyhtiö Codelco.
Loukussa olevien työntekijöiden palkat on maksettu elokuun loppuun asti. Alueen kaivostyöläisten ammattiosasto vetosi viime viikolla Chilen hallitukseen, jotta valtio hoitaisi palkat ja perisi ne myöhemmin omistajilta.
Aiheesta enemmän perjantaina ilmestyvässä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.