Mistä oli kyse alkukesällä kuohuttaneessa Kreikan talouskriisissä. Kreikkalaisten hulvattomista eduista? Naurettavan alhaisesta eläkeiästä?
Vai jostain muusta?
Kansan Uutisten Viikkolehti julkaisi perjantaina 20. elokuuta Tamas Matekovitsin kahdeksansivuisen reportaasin, jossa Kreikan kriisi kytkeytyy koko kapitalistisen maailman muutokseen.
”Ihmiselämää yhä syvemmin hallitseva pääoma muuttui entistäkin kontrolloimattomammaksi ja tuhoavammaksi voimaksi. Lupaamansa ihmisten tarvitseman tuotannon tehokkaan ohjaamisen sijaan pääoma kykeni ja kykenee edelleen ratkaisemaan vain kasvuunsa liittyviä tarpeitaan sosiaalisesta hinnasta välittämättä”, Matekovits kirjoittaa.
Hän toteaa, että talouden finansialisaatio (rahoitussektorin merkityksen kasvaminen pääoman kasvattajana) ja siihen liittyvä velka sekä uusliberalisaatio ovat ymmärrettävä kapitalistisen luokan tärkeimpinä välineinä pääomansa kasvattamisessa.
Pääoma velkaannutti valtiot
”Valtioiden velkaantumisen tärkeänä syynä on ollut pääoman poistuminen ulkomaille ja sen maasta poistumisen uhalla aiheutettu paine veronalennuksiin.”
Velkakriisissäkin pääoma jatkaa itsensä kasvattamista.
Tamas Matekovits kirjoittaa myös kreikkalaisten vastarinnasta pääoman kuristuksessa.
”Ihmisten aktiivisuus Kreikassa on eurooppalaisessa mittakaavassa poikkeuksellista.”
Reportaasissa on haastateltu muun muassa Ateenan yliopiston poliittisen taloustieteen professoria Dimitris Sotiropoulosia, ulkoparlamentaarista vastarintaa organisoivia Panos Garganasia ja Petros Constantinouta sekä Synaspismos-puolueen keskuskomitean jäsentä Euclid Tsakalotosia ja Kreikan kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsentä Kostas Papadakisia.