– Monet heistä ovat duunareita siinä, missä perinteiset tehdastyöläiset tai palvelu- ja hoiva-aloilla työskentelevät, vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi tiistaiaamuna Vaasassa, jossa puolueen eduskuntaryhmä pitää parhaillaan kesäkokoustaan.
– Tarvitsemme nykyistä vahvemman lainsäädännön, jotta omalla työllään elävät yrittäjät voisivat toimia tasavertaisina suhteessa suurten pääomien hallitsemiin yrityksiin, hän totesi.
Arhinmäki esittikin kansainvälisiä sopimuksia estämään hyvinvointivaltioiden rahoituspohjaa kalvavat veroparatiisit, joita suuryritykset ja suuri pääoma käyttävät hyväkseen.
Arhinmäki muistutti myös arkipäiväisistä käytännön parannuksista, joita pienyrittäjät kaipaavat. Niistä keskeinen on tarve helpottaa pienyrittäjien ja esimerkiksi heidän puolisoidensa pääsyä työttömyysturvan piiriin.
”Pienet tulot verovapaiksi”
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie vaati verotukseen kokonaisuudistusta, joka puuttuu tuloerojen kasvuun.
– Pienet tulot on tarpeen vapauttaa kokonaan verosta, hän sanoi.
– Välillisten verojen nostaminen on työn verottamista. Siksi on syytä ihmetellä valtiovarainministeri Kataista ja monia muita poliitikkoja, jotka vaativat välillisten verojen nostamista ja puhuvat työn verottamisen keventämisestä. Tietävätköhän edes mistä puhuvat?
Samaan aiheeseen palasi puoluejohtaja Arhinmäki Vaasan torilla, jossa huutokaupattiin kansanedustajien muistoesineitä vaasalaisten vasemmistolaisten vaalityön hyväksi.
– Laman laskua ei pidä maksattaa niillä, jotka eivät ole sitä aiheuttaneet. Laman aiheutti ahneus, hän painotti.
Tasaverotus vältettävä
Arhinmäki varoitti siitä, että ollaan tiellä, joka kulkee kohti tasaveroa. Hän muistutti ruuan, lääkkeiden ja muiden jokapäiväisten tarvikkeiden arvonlisäveron nostamisen johtavan kohti tasaveroa, koska pienituloiset maksavat kulutusveroja suhteessa enemmän kuin suurituloiset.
– Arhinmäki piti kohtuuttomana sitä, että esimerkiksi eläkeläinen voi maksaa tuloistaan 20 prosenttia veroja samaan aikaan, kun listaamattomasta yrityksestä voi saada verotonta tuloa osinkona 90 000 euroon asti.
– Tai onko oikein, että työläinen maksaa 30 prosenttia veroja työtuloistaan samaan aikaan, kun miljoonien pääomatulosta maksetaan 28 prosenttia veroa, hän kysyi ja muistutti, että rahaa tarvitaan perusturvan ylläpitämiseen.