Viron parlamentti hyväksyi vuoden 2002 juhannusviikolla päätöksen, jonka mukaan Neuvostoliiton aikainen miehitysvalta oli rikollinen järjestelmä. Esitys oli erittäin kiistelty, mutta lopulta parlamentti hyväksyi sen lähes yksimielisesti. Läpimenoa auttoi, että samassa paketissa tuomittiin rikokseksi myös vuosina 1941–1944 toiminut Natsi-Saksan miehitys. Lisäksi kommunismia ei julistettu ideologiana rikolliseksi.
Viron parlamentin päätöksen mukaan Neuvostoliiton kommunistivalta oli rikollinen järjestelmä. Erityinen syytös kohdistuu sen väkivaltakoneistoihin, joita eri aikoina olivat NKVD, NKGB ja KGB. Lisäksi tuomittujen listalla ovat näiden perustamat tuomioistuimet ja hävityspataljoonat.
Parlamentti korosti, että nämä syyllistyivät sota- sekä ihmisyyden vastaisiin rikoksiin, joista päävastuussa olivat nimenomaan Neuvostoliiton kommunistinen puolue ja sen osana Viron kommunistipuolue.
Esitys syntyi puolisentoista vuotta aikaisemmin oikeistolaisen Isamaa-puolueen aloitteesta. Puolueen varapuheenjohtaja Andres Herkel perusteli Eesti Päevälehdessä, että kysymys on muistamisesta, ei kostosta.
Viron demareiden Andres Tarand vakuutti, että entisiä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen jäseniä ei tulla henkilökohtaisesta syyttämään. Muussa tapauksessa syytettyjen penkille olisi joutunut myös maan presidentti Arnold Rüütel, joka ei peitellyt menneisyyttään kommunistina.
Rüütel oli perustellut menneisyyttään kommunistina sanomalla, että näin estettiin vallan luisuminen kokonaan venäläisille. Vain kommunistijohtajana hän saattoi 1980-luvun lopulla olla tekemässä päätöksiä, jotka johtivat Viron itsenäistymiseen.
Ainoana esitystä vastaan äänesti vasemmistolaisen Sosialidemokraattisen työväenpuolueen kansanedustaja Tiit Toomsalu. Toomsalun mielestä varsinkaan neuvostoajan loppupuolta ei voi tuomita kokonaan läpimädäksi aikakaudeksi.