Kahden ja puolen vuoden korona-aikana maailma on saanut 573 uutta miljardööriä, kertoo hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam Internationalin tuore raportti Profiting from Pain.
Miljardöörien hullujen päivien vastapainoksi miljoonat tavalliset ihmiset ovat vajonneet köyhyyteen ja lisää vajoaa yhä. Oxfam arvioi, että tänä vuonna 263 miljoonaa ihmistä suistuu äärimmäiseen köyhyyteen. Se on yhtä kuin miljoona ihmistä aina 33 tunnin välein.
Miljardöörien omaisuus on pandemian ensimmäisten 24 kuukauden aikana kasvanut enemmän kuin edeltävinä 23 vuotena yhteensä. Maailman miljardöörien yhteenlaskettu omaisuus vastaa 13,9 prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta. Vuonna 2000 miljardöörien prosenttiosuus maailman bkt:sta oli 4,4 prosenttia.
Hyväntekeväisyys ei riitä
Bill Gates sanoo, ettei hänen äärimmäinen vaurautensa ole reilua ja että häntä on suhteettoman hyvin palkittu tekemästään työstä. Gates näkee, että monet työskentelevät aivan yhtä kovasti kuin hänkin, mutta joutuvat silti kamppailemaan tullakseen toimeen. Hän on sanonut, että rikkaiden pitäisi maksaa enemmän veroja, joilla rakennettaisiin terveempää ja tasavertaisempaa maailmaa kaikille.
Oxfamin johtajan Gabriela Bucherin mielestä osa maailman miljardööreistä ansaitsee Gatesin tavoin kiitoksen hyväntekeväisyydestään.
– Mutta hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on kehno korvike sille, että varakkaat ihmiset ja yhtiöt maksaisivat oman osuutensa veroista tai takaisivat työläisilleen säälliset palkat. Eikä hyväntekeväisyyteen lahjoittamisen tulisi oikeuttaa vallan ja yhteyksien käyttöä epäreilujen etujen lobbaamiseen, Bucher toteaa.
Bucherin mukaan pelkästään Yhdysvallat menettää yritysverojen välttelyllä vuosittain 68-98 miljardia dollaria.
– Yritykset antavat hyväntekeväisyyteen alle 20 miljardia dollaria vuodessa, Bucher huomauttaa. Hyväntekeväisyyteen lahjoitetut varat ovat luonnollisesti verovähennyskelpoisia.
Miljardi lisää joka toinen päivä
Oxfamin tutkimus paljastaa, että erityisen komeita voittoja takovat energia-, ruoka- ja lääkealan yritykset. Näillä aloilla monopolit ovat yleisiä ja työläisten palkat paikalleen jämähtäneitä.
Ruoka- ja energiamiljardöörien omaisuus on viimeisen kahden vuoden aikana kasvanut 453 miljardilla dollarilla eli miljardilla joka toinen päivä. Kahden vuoden aikana maailma on saanut 62 uutta ruokamiljardööriä. Viisi suurinta energiayhtiötä (BP, Shell, Total Energies, Exxon ja Chevron) tekevät yhdessä 2 600 dollaria voittoa joka sekunti.
Tällä hetkellä maailman väkiluku on noin 7,8 miljardia, joista YK:n mukaan yli 736 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella. Maailmanpankin mukaan äärimmäinen köyhyys on kasvussa ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen.