Vasemmisto-opiskelijat ja Vasemmistonuoret vastustavat hallituksen esitystä yliopistolaiksi. Yhteisessä kannanotossaan Vasemmisto-opiskelijat ja Vasemmistonuoret toteavat yliopistolain valmistelun olleen epädemokraattista ja kiireellistä. Yliopistolla opiskelevien tai työskentelevien mielipiteistä ei ole välitetty, vaikka lakiesityksestä on annettu runsaasti kriittisiä lausuntoja.
Vasemmisto-opiskelijoiden mielestä yliopistolakia voidaan uudistaa, mutta prosessissa täytyy ottaa huomioon tiedeyhteisön jäsenten näkemykset. Nyt heidän kuulemistaan on käsitelty vain muodollisuutena. Järjestöt huomauttavat, ettei sivistysvaltioon kuulu hallintokulttuuri, jossa merkittäviä uudistuksia ajetaan läpi ilman yhteiskunnallista keskustelua.
– Me opiskelijat olemme opiskeluun liittyvien kysymysten parhaita asiantuntijoita ja haluamme, että yliopistoja kehitetään meidän näkökulmastamme. Opiskelijoiden on oltava täysivaltaisia tiedeyhteisön jäseniä, joilla on vaikutusvaltaa yliopiston asioihin, sanoo Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Eliisa Alatalo.
Yliopiston nykyinen hallintomalli perustuu kolmikantaan, jossa opiskelijoilla on edustus hallinnon kaikilla tasoilla. Lakiluonnos romuttaisi opiskelijaedustuksen lisäksi myös henkilökunnan vaikutusmahdollisuudet.
Esityksessä opiskelijoilla ja henkilökunnalla säilyisi nimellinen vaikutusvalta hallitusta valvovassa yliopistokollegiossa. Valtaa yliopistojen hallituksissa käyttäisivät kuitenkin tiedeyhteisön ulkopuoliset tahot, joille luvataan laissa enemmistö hallituspaikoista.
– Yliopiston on oltava riippumaton ja kriittinen tiedeyhteisö. Haluamme vahvasti julkiseen rahoitukseen perustuvan yliopiston, jossa säilytetään monitieteisyys ja markkinalogiikasta riippumaton tieteen vapaus. Vain vapaa tiede tuottaa tutkimusta, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa, Alatalo toteaa.
Eduskunta ottaa lakialoitteen käsittelyyn helmikuun aikana. Alatalon mukaan nyt on viimeinen mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen ja toimia itsenäisen yliopiston puolesta. (KU)