Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä yrittää horjuttaa tilannetta Moldovassa itsenäiseksi julistautuneen Transnistrian alueella. Mikään maa ei ole tunnustanut Venäjän tukeman Transnistrian itsenäisyyttä. Noin 420 000 asukkaan alue on ollut yksi Venäjän luomista jäätyneistä konflikteista 1990-luvun alkupuolelta lähtien.
Jännitys alueella on kasvanut sen jälkeen, kun Transnistriassa on tapahtunut lyhyen ajan sisällä kolme räjähdystä, joita Venäjä pitää terrori-iskuina ja syyttää niistä Ukrainaa. Lisäksi Venäjän keskisen sotilaspiirin apulaiskomentaja Rustam Minnekajev sanoi jo viime viikolla, että Etelä-Ukrainan valloittamisen jälkeen Venäjä jatkaa Transnistriaan, jossa ”sorretaan venäjänkielistä väestöä”.
Myös Transnistrian ”presidentti” Vadim Krasnoselsky syytti uutistoimisto Tassin mukaan räjähdyksistä Ukrainaa.
– Oletan että ne jotka ovat vastuussa näistä hyökkäyksistä, haluavat vetää Transnistrian mukaan konfliktiin.
Venäjällä on Transnistriassa 1 500 ”rauhanturvaajaa”.
Zelenskyi sanoi viime yön puheessaaan, että räjähdyksissä on kyse Venäjän federaation erikoispalveluiden toimenpiteistä.
– Tavoite on ilmeinen – horjuttaa alueen tilannetta, uhata Moldovaa, osoittaa, että jos Moldova tukee Ukrainaa, tiettyjä askelia ollaan valmiita ottamaan.
Moldovan länsimielinen presidentti Maia Sandu kutsui eilen maan turvallisuusneuvoston koolle ja tuomitsi sen jälkeen lehdistötilaisuudessa kaikki yritykset rikkoa rauha maassaan. Moldova ryhtyy kaikkiin toimiin konfliktin eskaloitumisen estämiseksi, mutta Sandulla ei ole suunnitelmia keskustella asiasta Moskovan kanssa.
Sandun mukaan viimeaikaiset välikohtaukset ovat yritys lisätä jännitteitä, ja hyökkäyksistä ovat vastuussa Transnistrian alueen sotaa kannattavat ryhmät.
Moskova vai separatistit?
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille Moskovan seuraavan tarkasti Transnistrian tapahtumia. Myöhemmin tiistaina Venäjän ulkoministeriö tiedotti Moskovan haluavan välttää tilannetta, jossa Venäjä ”joutuu” puuttumaan Transnistrian tilanteeseen.
Politologi Denis Chenusha Vilnan Itä-Euroopan tutkimuskeskuksesta sanoi verkkomedia Meduzalletilanteen olevan epäselvä.
– Aluetta yritetään horjuttaa, mutta ei ole selvää, kuka sen tarkalleen tekee. Kiinnostus tähän näyttää tulevan alueen sisältä, koska Ukraina ja Venäjä siirtävät vastuuta toisilleen.
Chenushan mukaan Venäjän joukkojen lisääminen alueella tulkittaisiin Moldovassa miehitysyritykseksi, koska maa kokee jo 1990-luvulta lähtien Transnistriassa olleet ”rauhanturvaajat” miehitysjoukoksi.
Moldova on Vladimir Putinille samanlainen kivi kengässä kuin Ukraina. Opposition Maia Sandu voitti vuoden 2020 presidentinvaaleissa Venäjä-mielisen Igor Dodonin toisella kierroksella. Sandu sai noin 58 prosenttia äänistä, Dodon noin 42. Sandun ohjelmassa keskeisiä asioita olivat Moldovan tuominen lähemmäs EU:ta ja korruption torjunta.
Vaalit hävinneen Dodonin ohjelman ensimmäinen kohta on strategisen kumppanuuden palauttaminen Venäjän kanssa.