Viikon kysymys
Mansikan satokausi on alkanut Etelä-Suomen rannikkoalueilla. Viikon loppupuolella poimintaa aloitellaan Keski-Suomessa ja vähän myöhemmin myös pohjoisemmassa.
Millaista satoa tälle kesälle odotetaan Suomen hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo?
– Odotukset ovat kohtalaisen hyvät, sadosta odotetaan pikkuisen parempaa kuin viime vuonna. Lähiviikkojen säät ratkaisevat. Ilmojen pitäisi pysyä lämpöisinä, mutta ei helteisinä. Helle vie kilomääriä heti alaspäin ja sateet tekevät saman. Kiloja tulee, jos saadaan saman verran kumpaakin.
Millaisia mansikkatuloja odotetaan?
– Etukäteen ei voi sanoa millään. Tällaisen tavaran hinta muuttuu markkinoilla päivittäin. Sellaisia tulkintoja on julkisuudessa näkynyt, että viljelijöiden tulotaso lisääntyisi 10 prosenttia, mutta sitä on mahdotonta tietää. Jos tulee runsas sato, hintataso jää alas ja liikevaihto näyttää suuremmalta, mutta tulotaso laskee.
Mitä lajikkeita tänä vuonna on markkinoilla?
– Hollantilainen Polka on edelleen ylivoimainen 65 prosentilla. Pohjoisamerikkalaisen Honeoyen määrä jää 15 prosenttiin. Joitakin uutuuslajikkeita on tullut, mutta niihin ei välttämättä törmää. Niitä laitetaan vähän niin kuin koemielessä, että saadaan tietää, miltä ne maistuvat.
Millä voimin mansikkasato poimitaan?
– Tänä vuonna on viime vuosista poiketen myös kotimaisia poimijoita. Monet marjanviljelijät ovat sanoneet, että pitkästä aikaa keväällä on kyselty kesän marjanpoimintatyöpaikkoja. Sellaista ei ole ollut kymmeneen vuoteen. Kotimaisten poimijoiden lisäksi poimijoita tulee edellisvuosien tapaan Venäjältä, Baltian maista, Bulgariasta ja Ukrainasta. Ulkomaisten poimijoiden määrä on pysynyt samana viimeiset viitisen vuotta.
Onko työvoiman tarjonta kohdannut kysynnän?
– Kyllä, tänä ja viime kesänä kukaan ei ole enää valitellut työvoimapulaa. Vuonna 2007 alkoivat monet mansikanviljelijät miettiä lopettamista, kun työvoimaa ei saatu mistään. Venäjän tutut poimijat ilmoittivat, että he ovat saaneet vakituisen paikan eivätkä tule enää. Vuosi 2008 oli myös vaikea, ja se jossain määrin aiheutti sen, että viljelyalat vähenivät.
– Suomessa on nyt noin 1600 mansikkatilaa ja 3300 hehtaaria viljelyalaa. Poimintaa tehdään suuremmaksi osalla urakkapalkalla, aikapalkalla poimitaan lähinnä alku- ja loppusatoa.