Valtion palkolliset saattoivat hieraista silmiään toiseenkin otteeseen lukiessaan VATT:n työhyvinvointia kartoittaneesta tutkimuksesta. Sen mukaan työhyvinvointi valtion leivissä on parantunut tuottavuusohjelman aikana.
Työ- ja elinkeinoministeriön vuosittain julkaisema työolobarometri kertoo vallan muuta. TEM:n tutkijat hätkähtivät viime vuoden tuloksia, joiden mukaan jaksamisongelmat olivat kasvaneet ainoastaan valtion sektorilla.
Viime vuoteen asti valtion henkilöstö uskoi jaksavansa nykyisessä ammatissaan muita sektoreita paremmin. Viime vuonna kaksi sadasta katsoi, että he tuskin jaksavat nykyisessä työssä. Lisäksi viisi sadasta epäili jaksamistaan.
Myös valtion toimihenkilöstöä edustavan palkansaajajärjestön Pardian jäsentutkimus viime vuoden lopulta kertoo, että työhyvinvointi on muuttunut huonovointisuudeksi.
Pardian puheenjohtaja Antti Palola ei mukisematta niele VATT:n tutkimustulosta.
– Meidän jäsentutkimuksemme osoitti, että epävarmuus omasta työstä on lisääntynyt. Se vaikuttaa työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin. Minua VATT:n tulos kyllä hämmästyttää.
Palola mainitsee, että luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen viestit kertovat aivan toista kuin VATT:n tutkimuksen päätelmät.
”Huonoja arvosanoja aiempaa harvemmin”
VATT:n tutkimus ulottuu valtion tuottavuusohjelman alkamisesta vuonna 2003 vuoteen 2008. Viime vuodelta tuloksia ei ole.
VATT:n tutkimusprofessori Aki Kangasharju kertoo, että tutkimuksen pohjana käytettiin valtion työmarkkinalaitoksen keräämää yleistä työtyytyväisyystilastoa. Lisäksi otettiin huomioon sairauspoissaolot. Tuottavuuden kehitys saatiin Tilastokeskuksesta.
Päätelmä oli, että valtiolla yleinen työtyytyväisyys ja tuottavuus ovat parantuneet tuottavuusohjelman aikana. Valtion tuottavuusohjelma ei VATT:n mukaan ole pilannut työhyvinvointia, ja puheet työhyvinvoinnin heikentymisestä ovat vahvasti liioiteltuja.
Tutkimusaineiston mukaan työn tuottavuus nousi reippaasti viime vuonna. Myös sairauspoissaolojen määrä on kasvanut, jo vuodesta 2007 alkaen. Työtyytyväisyys on pysynyt keskitason yläpuolella, jossa se oli jo ennen tuottavuusohjelman alkua.
VATT:n Kangasharju painottaa, että työtyytyväisyys on kasvanut hieman.
– Varsinkin kun verrataan hyviä ja huonoja arvioita. Huonoja arvosanoja henkilöstö antoi aiempaa vähemmän, ja hyviä arvosanoja annettiin useammin kuin aiemmin.
Sairastavuuden kasvua Kangasharju ei laita tuottavuusohjelman piikkiin. Ensin pitäisi selvittää muut sairastavuuteen vaikuttavat seikat, mm. henkilöstön ikääntyminen.