Vihreät esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan otetaan avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Puolueessa uskotaan ajan olevan kypsä lakimuutokselle.
– Nyt on hyvät mahdollisuudet saada asia kirjattua hallitusohjelmaan. Suurten puolueiden enemmistö on takanamme, sanoi kansanedustaja Oras Tynkkynen 2. heinäkuuta pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Vihreiden ja vasemmiston lisäksi SDP ja RKP kannattavat lakimuutosta. Kokoomus siirtyi kannattajiin viime puoluekokouksensa myötä.
Vasemmisto esitti sukupuolineutraalia avioliittolakia jo vuonna 2008, kun puoluehallitus otti kokouksessaan myönteisen kannan ja esitti asian oikeusministeri Tuija Braxille.
Loppu parisuhde-apartheidille
Lakimuutoksen myötä rekisteröidyssä parisuhteessa olevat saisivat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioparit nykyään. Parisuhdelaki ja perheen sisäinen adoptio paransivat rekisteröityjen parien asemaa, mutta he eivät voi esimerkiksi adoptoida lasta yhdessä tai saa automaattisesti samaa sukunimeä.
– Liittojen jakaminen puolison sukupuolen perusteella on eräänlaista parisuhde-apartheidia. Sivistyneessä yhteiskunnassa ei ikinä sallittaisi vastaavaa syrjintää esimerkiksi ihonvärin perusteella, Tynkkynen sanoi.
Hän korosti myös avioliittolain symbolista merkitystä ja arveli, että vastoin epäilyksiä laki vahvistaisi avioliittoa instituutiona.
– Jos on ihmisiä, jotka ovat valmiit taistelemaan sen puolesta, että pääsevät naimisiin, niin se kertoo avioliiton vahvasta asemasta yhteiskunnassamme.
Tynkkynen muistutti, ettei eduskunta kuitenkaan päätä kirkollisista vihkimisistä.
– Me säädämme lait, kirkko päättää mitä päättää. Olisihan se ilahduttavaa, jos hekin tämän lainmuutoksen myötä päätyisivät vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.
Kansan enemmistö kannattaa
– Tutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä, joka on paljon pidemmälle menevä vaatimus. Siten on oletettavaa, että sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattaa vielä useampi.
Tynkkysen mukaan muutos olisi lakiteknisesti yksinkertainen. Hän sanoo pitävänsä lakimuutosta hyvin mahdollisena, ”ellen jopa todennäköisenä”.
Sukupuolineutraali avioliittolaki tulisi voimaan aikaisintaan vuonna 2012.
Pohjoismaista jäljessä Suomi ja Tanska
Pohjoismaista ainoastaan Suomessa ja Tanskassa avioliitto on rajattu vain eri sukupuolta oleville. Norja, Ruotsi ja viimeisimpänä Islanti ovat jo sallineet samaa sukupuolta olevien avioliitot.
Muista maista tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa esimerkiksi Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Etelä-Afrikassa ja liittovaltiotasolla Kanadassa. Monissa Etelä-Amerikan maissa samaa sukupuolta olevilla pareilla puolestaan on täydet adoptio-oikeudet, vaikka samaa sukupuolta olevien avioliittoa ei ole sallittu.
Tuija Brax on erityisen ilahtunut Islannin tuoreesta päätöksestä.
– Maa, jossa on viime aikoina ollut voimakasta, jopa epäpohjoismaista kahtiajakautumista, äänesti yksimielisesti esityksen puolesta. Se kertoo mielestäni jotain pohjoismaisesta arvopohjasta.
Brax sanoo syksyn aikana teetettävän selvityksen samaa sukupuolta olevien avioliiton asemasta eri valtioissa.
– Ensi syksyn aikana päivitetään maailmankartta. Selvitys julkistetaan ja annetaan kaikille puolueille ennen vaaleja, että keskustelu olisi vähän vähemmän villillä pohjalla kuin aiemmin.