Ensimmäisillä, maltillisilla mielenosoituksilla huomioitu eduskunnan ydinvoimaviikko käynnistyi tiistaina kiihkeällä keskustelulla, jossa kuultiin kiihkeitä äänensävyjä ja tulkittiin vastapuolen puheita joko hyvin laveasti tai pilkuntarkasti.
Torstain äänestyksiin päättyvässä käsittelyssä päätetään, saako kaksi uutta ydinvoimalaa rakennusluvan ja saako ydinjätteen loppusijoituslaitos laajennusluvan.
Vahvimmin ydinvoimaa vastaan puhuivat vasemmisto ja Vihreät.
Kun keskustelua oli käyty yli neljä tuntia, vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti ydinvoimaäänestysten päälle lausumaa, jolla mitataan hallituksen energiapolitiikan nauttima luottamus. Siinä äänestetään siitä, onko hallitus laiminlyönyt muut energiapolitiikan osat, kuten energian tehokkaan käytön, sähkönsäästämisen ja uusiutuvien energiamuotojen kehittämisen nojatessaan energiapolitiikassaan ydinvoiman lisäkäyttöön.
Yhden ydinvoimalan ratkaisu hautautui
Sekä keskustan että SDP:n ryhmäpuheissa todettiin, että mielipiteitä niiden ryhmissä on puolesta ja vastaan. Myös kristilliset ja perussuomalaiset ilmoittivat jakautuvansa äänestyksessä.
Kolmannesta vaihtoehdosta eli luvan myöntämisestä vain yhdelle ydinvoimalalle puhuttiin yllättävän vähän. Muutama edustaja nosti sen esiin, esimerkiksi Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi ja SDP:n Merja Kuusisto.
Tällä hetkellä Ydinvoima historiaan -kampanjan kansanedustajakartoituksen mukaan näistä 106 kannattaa ydinvoiman lisärakentamista, 57 vastustaa, 11 ei osaa sanoa ja 26:n kanta on tyhjä.
Vihreillä ei vaikutusta
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen pani osaltaan pisteen vihreiden puheille näiden merkityksestä järkevän energiapolitiikan vahteina hallituksessa.
Hän sanoi, että vihreillä ei ollut vaikutusta uusiutuvan energian paketin valmisteluun.
– Ei uusiutuvan energian lisäykseen eikä ydinvoimaratkaisuun, hän sanoi.
– Tiesitte tullessanne hallitukseen, että ainakin jonkin verran ydinvoimaa rakennetaan.
Oman kantansa muuttumista 2000-luvun alun ydinvoimavastaisesta myönteiseksi hän perusteli ilmastonmuutoksen torjunnan edellyttämillä tarpeilla.
Vasemmisto työväkeä vastaan vai puolesta?
Vasemmistoa syytettiin työväestön unohtamisesta.
– Lapintie sanoi, että vasemmisto ei kannata ydinvoimaa, koska siitä hyötyy teollisuus. Se on kylmää kyytiä kymmenille tuhansille vasemmiston kannattajille, keskustan Antti Rantakangas iloitsi. Samaa toisti kokoomuksen Marjo Matikainen-Kallström.
Annika Lapintie ihmetteli ydinvoimauskovaisiksi nimittämiensä kansanedustajien väitteiden heikkoutta, kun nämä joutuvat vääristelemään vastapuolen argumentteja.
– Vasemmisto vastustaa ydinvoimaa, koska ydinvoima on erittäin vaarallista louhintavaiheessa, käytön aikana ja ydinjätettä säilöttäessä, hän kertasi ja muistutti työllisyysvaikutuksista, että esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimatyömaalla pääosa töistä on mennyt ulkomaiselle työvoimalle.
Esko-Juhani Tennilä (vas.) painotti sitä, että vasemmisto on aina ollut kiinnostunut työpaikoista.
– Energiapolitiikan osalta osalta uutta työtä luo parhaiten uusiutuva energia, hän säesti Lapintietä.
Vihreiden Oras Tynkkynen totesi, että ääni ydinvoimaa vastaan on ääni suomalaisen työn puolesta.
Hän myös arvosteli sitä, että ydinsähkö tuotettaisiin vientiin.
– Sähkö sulle, jäte mulle, hän runoili.
Moneen kertaan lopetetut
Istunnon alussa puhunut talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) muistutti uusien ydinvoimalupien myöntämisen varmistavan sähkön saannin sekä työtä ja sijoituksia Suomeen. Samaa toistettiin sekä hallituspuolueiden ryhmäpuheenvuoroissa että monella suulla parituntisen debatin aikana keskiviikkona.
Keskustan Antti Rantakangas korosti alueellisia näkökantoja ja historiallista suunnanmuutosta, jossa keskustan johdolla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta, kun luovutaan hiilivoimasta ja Venäjän tuonnista.
– Kuinka monta kertaa hiilivoimala voidaan sulkea ja energiantuonti lopettaa, Paavo Arhinmäki kysyi ja totesi samoja perusteluja käytetyn ydinvoiman puolesta jo vuoden 2002 ydinvoimapäätöstä tehtäessä. Hän myös arvosteli hallituksen periaatepäätösten valmistelua pekkaroinnista sähkönkulutusennusteiden osalta.
SDP:n ryhmäpuheessa painotettiin työntekijöiden oikeuksia ja vaadittiin hallitukselta useita toimia, jotta tulevilla ydinvoimatyömailla ei jouduta samanlaiseen tilanteeseen kuin nyt rakenteilla olevan Olkiluoto3:n työmaalla. Siellä työvoimasta ja alihankkijoista kolme neljännestä on ulkomaalaisia. SDP vaati Suomen lakien noudattamista.
Kokoomus korosti uusien ydinvoimaloiden takaavan suomalaisen hyvinvointivaltion, teollisuuden ja työpaikat. Työväen teemoista ryhmäpuhuja Marjo Matikainen-Kallström siirtyi vihreisiin arvoihin ja siihen, että kokoomuksen tavoitteena on tehdä Suomesta hiilineutraali yhteiskunta energiatehokkuuden, uusiutuvan energiantuotannon lisäämisen ja kahden ydinvoimalan voimalla.