Vielä viime vuoden lopulla näytti siltä, että sosiaaliturvan kokonaisuudistusta hahmotteleva Sata-komitea ei pysty tekemään yksimielistä väliraporttia. Toisin kuitenkin kävi. Työmarkkinajärjestöjen viime viikolla sopima ”sosiaalitupo” avasi umpisolmun.
Sata-komitean työtä ei kuitenkaan pidä arvioida samoin perustein kuin komiteoita yleensä. Hallitus perusti Sata-komitean nimenomaan omaksi työkalukseen. Opposition edustusta komiteassa ei ole. Työmarkkinajärjestöt taas ovat mukana tietynlaisina oman alueensa asiantuntijoina.
Kun ottaa huomioon komitean perustamisen lähtökohdat, niin lienee ymmärrettävää, että osin vaikeaselkoinenkin väliraportti tyydyttää nimenomaan hallituspuolueita. Hallitushan halusi komitealta työkaluja omia linjauksiaan varten. Kaikki linjanvedot eivät lähdekään käytännöllisyydestä tai toimivuudesta, vaan mukana on myös vahvasti ideologisia periaatelinjauksia.
Lähtökohtaisesti paljon parempi ratkaisu olisi voitu saada, jos valmistelutyössä olisi mukana ollut koko yhteiskunnan kirjo niin poliittisesti kuin myös yhteiskunnallisen tutkimuksen kautta. Komitean hyväksymät periaatelinjaukset jäävätkin nyt pahasti puolitiehen – ja ihan tarkoituksella. Sen työn pohjalta voi olla jopa vaarallista lähteä uusimaan sosiaaliturvaa.
Periaatelinjaukset ovat joka tapauksessa pohjana hallituksen käytännön työlle nyt, kun se ryhtyy miettimään, miten uudistukset maksetaan ja millä aikataululla ne toteutetaan. Omat hintalappunsa Sata-komitean on määrä liimata esityksiinsä helmikuun loppuun mennessä, jotta hallitus voisi hyödyntää niitä jo ensi vuoden budjetin kehyksiä laatiessaan.
Nykyisessä taloustilanteessa, jossa ilmassa leijuu oikeastaan vain uhkia, uudistusten kustannusten määrittely voi kuitenkin olla lähes mahdoton tehtävä. Rahoituksen löytyminen on vielä sitäkin vaikeampaa.
Siksi kansaneläkemaksun poistaminen juuri nyt ja miljardin euron aukon synnyttäminen julkisiin menoihin voi osoittautua erittäin lyhytnäköiseksi päätökseksi. Suuri vaara onkin, että tämä päätös vie vähäisetkin mahdollisuudet parantaa perusturvaa.
Sata-komitea ei halua korjata riittämättömäntä työttömyysturvaa. Nyt viimeistään pitäisi tulla kaikille selväksi, että työttömien perusturvan parantaminen ei kerta kaikkiaan kuulu tämän hallituksen hoitamiin asioihin.
Islanti käännekohdassa
Lähes konkurssitilaan ajautunut Islanti on suurten muutosten edessä. Talouskriisi ja sisäiset erimielisyydet kaatoivat oikeistojohtoisen hallituksen. Hallituskriisin taustalla on myös kansan paine. Tyytymättömyys on purkautunut kuukausia jatkuneissa mielenosoituksissa.
Vasemmisto on nyt ottamassa hallitusohjat käsiinsä. Nykyisessä parlamentissa sosiaalidemokraatit ja vihreä vasemmisto on vähemmistönä, mutta tilanne lienee toinen ennenaikaisten vaalien jälkeen. Kansalla on vahva usko siihen, että vasemmisto pystyy nostamaan Islannin jälleen jaloilleen. Vasemmistoliiton islantilainen sisarpuolue on tuoreimmissa gallupeissa noussut jopa maan suurimmaksi puolueeksi noin 30 prosentin kannatuksellaan.