Suomalaiset pärjäävät hyvin erilaisissa Euroopan maiden välisissä vertailuissa. Aina ei kuitenkaan ole kunniakasta olla kärjessä. Varsin huolestuttava on esimerkiksi viimeisin kaikkia 27:ää EU-maata koskeva raportti. Tuon The Work Foudantionin raportin mukaan Suomessa työkyvyttömien osuus työikäisestä väestöstä on kaikkein korkein.
Näihin lukuihin voi aina suhtautua varauksella ja pitääkin. Tämän tutkimuksen tosin tekijää pidetään varsin luotettavana.
Eikä tässä vielä kaikki, sillä suomalaisilla työntekijöillä on enemmän sairauspoissaoloja kuin eurooppalaisilla keskimäärin. Ihan kaikki ei kuitenkaan ole ihan niin huonosti, kuin suoralta kädeltä voisi päätettä. Sairastavuustilastot nimittäin kertovat myös siitä, että Suomessa ei tehdä läheskään niin paljon töitä sairaana kuin joissakin muissa Euroopan maissa. Suomessa on toimiva ja kattava sosiaalivakuutusjärjestelmä.
Raportti kehottaa suomalaisia harkitsemaan ”työkykytodistusten” käyttöönottoa tuttujen sairauslomatodistusten sijaan eli työt joustaisivat työkunnon mukaan. Sellainen järjestelmä on käytössä muun muassa Isossa-Britanniassa. Suomalaiseen todellisuuteen se tuskin soveltuu. Tulkintariitoja on jo nytkin ihan riittävästi ja ”lääkärivallan” vahvistaminen lisäisi niitä entisestään.
Työterveyshuollon ja kuntoutuksen tehostamisella sen sijaan voitaisiin saada paljon hyvää aikaan. Näitä järjestelmiä pitäisi hyödyntää myös työelämän ulkopuolelle joutuneisiin, sillä tuoreet tilastot kertovat, että esimerkiksi kahden vuoden työttömyyden jälkeen miesten kuolleisuus lisääntyy dramaattisesti.