Unkarin ja sen naapurisuhteiden ensimmäiseksi kompastuskiveksi tuli Unkarin kansalaisuutta koskevan lain uudistus.
Lain on määrä jakaa Unkarin kansalaisuuksia ja passeja myös niille rajojen ulkopuolella pysyvästi asuville naapurimaiden kansalaisille, jotka voivat osoittaa etnisen unkarilaisuutensa.
Asia on erityisen arka Slovakiassa, jossa osa slovakianunkarilaisten johtajista kannattaa itsehallintoajatuksia ja osa puhuu jopa Kosovon mallista.
Kesäkuun vaaleihin valmistautuvassa Slovakiassa Unkarin lakiuudistus koetaan samalla Slovakiaa vastaan suuntautuvaksi nationalistiseksi mielenosoitukseksi.
Slovakian pääministeri Robert Fico piti sitä myös turvallisuusuhkana.
Historialliset alueet
vaalivalttina
Orbanin kansallismielisen Fidesz-puolueen vaalivaltteihin kuuluivat lupaukset puolustaa historiallisten, Unkarin kruunun entisten maiden kaikkia unkarilaisia ja ”unkarilaisuutta”.
Äärioikeiston Jobbik-puolueen edustajien puheissa lupailtiin korjata vuoden 1920 Trianonin rauhan rajoja. Ne ovat jo 90 vuotta määrittäneet nykyisen Unkarin alueen. Kesäkuussa Unkari huomioi Trianonin 90-vuotispäivän.
Kun Orbanin Fidesz voitti ylivertaisen, perustuslain muuttamiseen riittävän enemmistön parlamentissa, naapurivaltioissa varoiteltiin unkarilaisen kansallismielisyyden vaarasta.
Viime viikolla uusi, jo Orbanin aikaisemmassa hallituksessa 1998–2002 palvellut ulkoministeri Janos Martonyi kävi ilmoittamassa virkaveljelleen Miroslav Lajcakille, että Unkarin kansalaisuuslaki uudistetaan pikaisesti. Slovakia kutsui välittömästi Budapestin-suurlähettiläänsä kotiin neuvotteluihin.
Kiihkeän diplomaattisen toiminnan seurauksena lakia ei kuitenkaan jätetty käsittelyyn heti Unkarin parlamentin avajaisissa 14. toukokuuta.
Avajaisten sensaatioksi riitti, että valan hetkellä Jobbikin puheenjohtaja Gabor Vona esiintyi tuomioistuimen kieltämän puolisotilaallisen Magyar Gardan (Unkarin kaartin) univormussa.
Slovakia saattaa kieltää
kaksoiskansalaisuuden
Kaksoiskansalaisuus-laki jätettiin parlamentin käsittelyyn maanantaina. Sen on määrä tulla voimaan elokuussa, symbolisesti Suur-Unkarin luojan Tapani Pyhän muistopäivänä. Lakia alettaneen soveltaa ensi vuoden alusta.
Välittömästi tiistaina Slovakian korkein valtionturvallisuuden neuvosto kokoontui erityisistuntoon. Ministerit selvittävät Unkarin lakiuudistuksen vaikutukset ja tilanteen vaatimat vastatoimet.
Medialähteiden mukaan yhtenä vastaiskuna pidetään Slovakian lakien muuttamista Tshekin lakien mukaiseen tiukempaan suuntaan eli kaksoiskansalaisuuden estämiseen. Tällöin Slovakiassa asuvat, Unkarin kansalaisuutta anoneet slovakianunkarilaiset menettäisivät automaattisesti Slovakian kansalaisuutensa.
Pikatoimena voitaisiin myös erottaa Unkarin kansalaisuuden saaneet slovakit valtion turvallisuuteen liittyvistä tehtävistä muun muassa armeijan, poliisin tai pelastuslaitoksen piirissä. Unkarin passin saaminen edellyttää lupausta pitää Unkaria omana isänmaana.
Vaikutus suurempi
EU:n ulkopuolella
Median tulikivenkatkuisissa keskusteluissa moni rauhoittelee, että kaksoiskansalaisuuteen liittyvien yksityiskohtien jauhaminen on hedelmätöntä.
Jo vuosien ajan slovakianunkarilaiset ovat voineet hankkia niin sanotun ulkounkarilaiskortin, joka tarjoaa esittäjälleen lukuisia etuja ja alennuksia Unkarin alueella.
Lisäksi Unkari, Slovakia ja Romania kuuluvat Euroopan unioniin. Vapaat rajojen ylitykset ja yhteiset peruspalvelut ovat kaikille jo arkipäivää.
Ukrainan- ja kroatianunkarilaisille tai Serbian Vojvodinan unkarilaisvähemmistölle Unkarin kaksoiskansalaisuus saattaa tuoda uusia EU-etuja, mutta myös mutkistaa maiden keskinäissuhteita.
Naapurimaat eivät kuitenkaan voi puuttua Unkarin yksipuolisesti ja neuvottelematta tekemiin suvereenisiin päätöksin.
Sen sijaan ne voivat kiinnittää Euroopan elinten huomion kansallismielisen politiikan arvaamattomiin seurauksiin Karpaattien kattilan historiallisesti hauraalla alueella.
Ennakkotapaus Venäjän
Baltian-politiikkaan?
Esimerkiksi pääministeri Fico väittää Unkarin lakiuudistuksen pyrkivän heikentämään slovakianunkarilaisten suhdetta kotimaahansa Slovakiaan ja vahvistamaan heidän suhdettaan Unkarin valtioon.
”Unkarin johtajat pyrkivät luomaan mielikuvaa, että Budapestissa on hallitus ja parlamentti 15 miljoonalle unkarilaiselle riippumatta siitä, minkä valtion alueella he asuvat. Tämä on uskomattoman vaarallinen asia”, totesi Fico Aktualne-verkkolehden mukaan. Unkarin asukasluku on vain 10 miljoonaa.
Toisen lähteen mukaan Venäjä seuraa tarkkaan Euroopan unionin asennetta Orbanin Unkarin yksipuolisiin toimiin. Tämä kokemus ohjannee myös Venäjän hankkeita esimerkiksi Baltian maiden venäläisvähemmistöjen ”suojelussa”.