Epäilyt hallituksen aikeista panostaa ydinsähkön vientiin saivat tiistaina vahvistusta. Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Arto Lepistön mukaan seitsemännen ydinreaktorin sähköntuotanto menisi pääosin vientiin. Asiasta kertoi YLE tiistaiaamuna.
Lepistö vastaa ministeriön energiaosastolla energiamarkkinoista.
Eduskunta jatkaa tänään lähetekeskustelua hallituksen esityksistä, jotka koskevat kahden uuden ydinvoimalan rakentamista. Parhaillaan Suomeen on rakenteilla viides ydinvoimala. Olkiluodon laitoksen rakentaminen on kuitenkin kangerrellut pahasti ja on vuosia jäljessä aikataulustaan.
Ydinsähkön tuottamista vientiin on arvosteltu, koska se jättäisi niin jäteongelman kuin ydinvoiman riskin Suomen harteille.
Greenpeace uskoo vielä isompaan osaan
Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Lepistön arvio vähättelee suunnitellun sähkön viennin suuruutta. Järjestö jatkaa niiden muutosten arvostelemista, jotka ministeriö teki sähkön kulutus- ja tuotantoennusteisiin juuri ennen hallituksen ydinvoimaesityksen antamista. Järjestön mukaan talven aikana tehdyn kolmen muutoksen perustelut ovat heikot.
– Muutosten yhteisvaikutus kasvattaa vuoden 2020 sähkön kulutuksen ja tuotannon välistä erotusta 19 terawattitunnilla, eli puolentoista suuren ydinreaktorin verran. Muutoksista vain alle puolet liittyy teollisuuden tuotantonäkymiin.
Se tarkoittaisi, että kahdesta nyt eduskunnalle esitetystä ydinreaktorista vähintään toisen tuottama sähkö menisi kokonaisuudessaan vientiin, vaikka uskottaisiin uuteen, korkeaan ennusteeseen teollisuuden sähköntarpeesta.
– Ministereillä Vanhanen, Pekkarinen ja Katainen ei ole rohkeutta myöntää asiaa, joka on ilmiselvä lukujen valossa, Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta sanoo .
Nollasta yhteen
Greenpeacen laskelmien mukaan sähkön todellinen lisätarve vuonna 2020 vaatii nollasta yhteen uutta ydinreaktoria. Samasta määrästä elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) puhui hallituksen esitystä valmisteltaessa. Myöhemmin hän on todennut puheittensa olleen tsoukki eli vitsi.
– Tuo määrä voidaan hyvin tuottaa uusiutuvia energianlähteitä lisäämällä, Myllyvirta sanoo.
Greenpeace huomauttaa lisäksi, että ministeriön laskelmissakin suurin osa sähkön lisätarpeesta tulisi muualta kuin teollisuudesta.
– Se tulee tehottomammasta sähkön käytöstä muun muassa palveluissa sekä oletuksesta, että sähkön ja lämmön yhteistuotanto ajettaisiin alas.
Myllyvirran mukaan puolentoista ydinreaktorin suuruinen muutos sähköntarvearvioissa juuri ydinvoimapäätöksen alla heijastaa ainoastaan keskustan ja kokoomuksen valtasuhteita, ei todellista muutosta sähkön kulutuksen näkymissä.
Ydinsähköä ei saa viedä
Ydinvoimalupien periaatepäätösasiakirjat todistavat ylituotannon puolesta, mikäli voimalat valmistuvat aikataulun mukaan.
– Jos korvataan tuonti, hiililauhdevoima ja katetaan kulutuksen kasvu, niin uuden sähkönkulutuslaskelman mukaan vuonna 2020 tarvittaisiin 17-19 terawattituntia sähköä. Yksi ydinlaitos tuottaa 12-13 terawattituntia, kaksi tekee 24-26 terawattituntia. Loppu siitä tietysti viedään, Lepistö sanoi Ylelle.
Se merkitsisi 40 – 75 prosenttia toisen uuden ydinvoimalan vuosituotannosta 2020-luvulla. 2030-luvulla sen sijaan ydinsähkö tarvittaisiin jo kotimarkkinoilla.
Eduskunta kielsi ydinsähkön pysyvän viennin 2008 hyväksyessään Suomen ilmasto- ja energiastrategian.
– Ei ole hetkenkään epäilystä siitä, etteikö näiden kahden laitoksen rakentamisen jälkeen Suomessa ole monta kuukautta vuodessa, jolloin meillä tuotetaan enemmän kuin kulutetaan, Pekkarinen myönsi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.
Hänen mukaansa 2020-luvulla on kuitenkin myös kuukausia, jolloin sähköä joudutaan tuomaan.