Metsäteollisuus on vaatinut lisää sähköä metsäteollisuuden suomalaisten työpaikkojen varmistamiseksi. Voiko heitä uskoa vai onko tämä tsoukki?
Yhtiökokousasiakirjojen mukaan UPM-Kymmenen kasvumahdollisuudet ovat Etelä-Amerikassa ja Venäjällä. Eukalyptussellun osuus yhtiön koko tuotannosta on jo 35 prosenttia. Vuoden 2009 vuosikertomuksen mukaan UPM-Kymmenen energialiiketoiminnat antoivat 18,6 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle, kun paperipuoli tuotti ilman kerta-eriä kolmanneksen siitä, 6,1 prosenttia.
Suomen suurimmat sähköntuottajat ovat Fortum, UPM-Kymmene, Helsingin Energia ja Stora Enso. Paperiyhtiöt ovat TVO:n ja PVO:n kautta häivyttäneet julkisuudesta sen, että UPM-Kymmene ja Stora Enso hallitsevat kahdestaan 22 prosenttia sähköntuotannostamme. Stora Enso on Suomessa jo nyt netto-omavarainen sähkön suhteen, ja UPM-Kymmene saavuttaa omavaraisuuden, kun (jos) Olkiluoto 3 käynnistyy.
Sähkön myynti on siis metsäyhtiöillemme Suomessa paljon kannattavampaa kuin paperin tuotanto. Liikeyrityksenä toimitaan tuottoisasti: kerätään voittoja Suomessa sähkönmyynnillä ja investoidaan pääosin muualle, kasvavien markkinoiden, alhaisten palkkojen ja nopeakasvuisen puun äärelle.
Yhteiskunnan edun mukaista taas olisi korkean jalostusasteen tuotteiden kehittäminen, uusien työpaikkojen ja kasvualojen syntyminen. Lisäydinsähkön tuotanto ja vienti eivät edistä näitä tavoitteita, toisin kuin uusiutuvaan energiaan panostaminen, joka olisi erityisesti maaseudun kannalta elintärkeää.
Paperiteollisuus vaatii uutta ydinvoimaa, eikä pidä hyvänä puun käytön lisäämistä energiantuotannossa. Syy tähän ei liene tehtaiden raaka-ainepula, vaan halu ydinsähkön vientiin, mistä taas koituu yhteiskunnalle suuret turvallisuus- ja talousriskit.
Ydinvoimalat on aikoinaan purettava, kustannukset ovat olleet Yhdysvalloissa kaksinkertaiset rakennuskustannuksiin verrattuna. Uraanikaivosten ongelmien takia ne on suljettu Länsi-Euroopassa. Suuren onnettomuuden sattuessa yhtiön korvausraja on Suomessa alhaalla. Ydinjäteongelma on kaikkialla ratkaisematta, joten EU:sta tuotaisiin mielellään jätteet tänne.
Onnettomuuksissakin Suomen asema ydinsähkön tuottajana sopisi hyvin keskieurooppalaisille, sillä harvaan asutussa Suomessa tulisi vähemmän uhreja ja nekin etäällä. Tällöin Suomesta saattaisi ydinsaasteen takia oma ruokatuotantokin loppua. Tätäkö halutaan?