Elintarvikealan sovittelu keskeytettiin torstaina iltapäivällä ja uudesta sovitteluajasta ei sovittu. Valtakunnansovittelija Esa Lonka katsoi osapuolten olevan niin kiinni päättävien elintensä kannoissa, että sovintoesityksen antaminen ei ollut mahdollista.
Tämä tarkoittaa, että SEL:n luvalla työhönpaluusopimuksen tehneitä meijeriyrityksiä lukuunottamatta keskiviikon vastaisena yönä aloitettu pistelakko jatkuu ja uhkaa laajentua ensi viikolla maanantaiyönä totaalilakoksi.
Elintarviketeollisuusliitto ajaa uutta työaikamallia, jota taas elintarviketyöläiset eivät voi hyväksyä. Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n mukaan työnantaja ajaa mallia, joka mahdollistaa 10-tuntisen työpäivän ja 6-päiväisen työviikon.
”Yhtään rikkuria ei ilmaantunut”.
Työnantajaliiton mukaan kaupan vapaat aukiolot edellyttävät elintarviketyöläisiltä viikonlopputöitä. SEL:n ja useiden työnantajien mukaan ongelma hoituu nykyisilläkin määräyksillä.
Valtakunnansovittelija Esa Lonka on antanut kolme sovintoesitystä, jotka SEL on hylännyt. Kaikki ne ovat sisältäneet heikennyksiä nykyisen työehtosopimuksen työaikapykäliin.
SEL:n valtuusto hylkäsi viimeisen sovintoesityksen äänin 25-5, koska siinä oli edelleen lauantaityön mahdollisuus liha-alalla ja mahdollisuus teettää leipomoissa 48 tunnin työviikkoa seitsemänä päivänä viikossa. Esityksessä sanottiin viikonlopputyön olevan vapaaehtoista, mutta valtuuston mukaan suhteet työpaikoilla eivät ole niin hyvät, että paikallinen sopiminen työajoista olisi mahdollista.
SEL:n neuvottelijoilla luottamus
Valtakunnansovittelija antoi kolmannen sovintoesityksensä vasta, kun neuvottelijat olivat luvanneet suositella sitä. SEL:n valtuusto hylkäsi sen tästä huolimatta. Valtuuston mukaan hylkäys ei kuitenkaan ollut epäluottamuslause SEL:n neuvottelijoille.
– Koen sen juuri näin. Neuvottelijoiden tarkoitus oli pyrkiä saamaan sovittelijalta irti kaikki se, mitä oli saatavassa ennen lakkoputken alkua, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.
– Se ei missään nimessä tarkoittanut epäluottamusta meidän neuvottelijoillemme. Me kaikki seisomme heidän takanaan, sanoo valtuuston jäsen ja Forssan elintarviketyöläisten puheenjohtaja Janne Nieminen.
Kaikissa sovintoesityksissä on ollut mukana tavalla tai toisella työnantajien työaikaan liittyviä muutosvaatimuksia. Keskusjärjestöjen edustajia ei ole kutsuttu neuvottelupöytään. AKT:n satamalakossa SAK:n ja EK:n läsnäolo ratkaisi kiistan.
Sopimuksia vain meijereissä
SEL:n valtuusto antoi meijerialalle valtuudet paikallisiin työhönpalaamissopimuksiin, koska sovintoesitys vastasi alan esittämiä vaatimuksia. Toimipaikka- tai yritystasolla tehtävien sopimusten tulee sisältää sovintoesityksen mukaiset tai sitä paremmat parannukset meijerialan työehtosopimukseen.
Näitä yrityskohtaisia sopimuksia on torstaihin iltapäivään mennessä solmittu ainakin Valiolla, Arla Ingmannilla, Nestlén Turengin tehtaalla ja Hämeen osuusmeijerissä.
Työnantajat ovat tarjonneet muillekin sektoreille yrityskohtaisia sopimuksia, mutta työntekijät ovat ne tyrmänneet. Esimerkiksi HK Ruokatalo kutsui torstaiaamuksi lakon piirissä olevat työntekijät töihin. Keskeisenä riita-asiana oleva työaika-aikakysymys selvitettäisiin myöhemmin.
Torstaina aamulla Forssan tehtaan portilla oli HK Ruokatalon toimitusjohtaja Jari Leija poliisien saattamana valmiina vastaanottamaan palaavat työntekijät töihin.
– Yhtään rikkuria ei ilmaantunut, kertoo Kuntonen.
Työnantajan rivien rakoilu
Työnantajapuoli sanoo julkisuudessa meijerialan paikallisten sopimusten merkitsevän SEL:n lakon sortumista. SEL:n puolella asia nähdään aivan toisin.
– Meijerialan sopimukset ovat meidän puoleltamme täysin hallittuja. Millään muulla alalla ei ole tiedossamme tehtyjä sopimuksia. Työnantajan väitteet ovat pikemminkin merkki siitä, että heillä on omassa hallinnossaan erimielisyyksiä, sanoo Kuntonen.
– Tässä ratkaistaan nyt suoraan liha-alojen kysymystä. Taloilla on se ajatus, että lauantaityö menisi työryhmään, jolla olisi velvoite ratkaista asia jollain mallilla ja jollain aikataululla. Tämä asia ratkaistaan nyt meidän kentällämme.
Työnantajapuolella ongelmat ovat kasvaneet päivä päivältä. Ensimmäinen oire oli vuorokauden kestänyt työsulku, josta tuli fiasko. Sen jälkeen monet yritykset ja yritysjohtajat ovat suoraan arvostelleet työnantajaliittoa. Elintarviketeollisuusliiton katsotaan vaarantavan jääräpäisyydellään koko suomalaisen elintarviketeollisuuden.
Nyt kysymys on siitä, kumman kantti kestää, elintarviketyöläisten vai työnantajapatruunoiden.
Neuvottelutilannetta seurataan KU:n nettisivuilla www.kansanuutiset.fi.