Harmaa talouden ja sen vaikutusten arvioidaan aiheuttavan rakennusalalla kaikkiaan 400–500 miljoonan euron vuotuiset vahingot. Harmaan talouden toimijoina ovat muun muassa liiketoimintakiellon alaiset suomalaiset henkilöt sekä ammattimainen järjestäytynyt rikollisuus.
Tiedot käyvät ilmi rakennusalan yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden teematilannekuvasta, jota käsiteltiin torstaina kansallisen yhteistyöryhmän kokouksessa. Tilannekuva on valmisteltu keskusrikospoliisin johdolla laajassa asiantuntijaverkostossa, johon kuuluu sekä viranomaisten, järjestöjen että yritysten edustajia.
Poliisin tietoon tulleiden törkeiden varkauksien lukumäärä kasvoi 20 prosenttia vuonna 2009. Näistä rikoksista noin 5 prosenttia on kohdistunut rakennustyömaihin. Rikollisuuden taustalla vaikuttavat harmaan talouden toimijoiden verkostot ja tekijöinä sekä suomalaiset että kasvavassa määrin ulkomaalaiset ammattirikolliset.
Lisää aktiivisia verotarkastuksia
Tilannekuvassa esitetään lukuisia keinoja, joilla viranomaiset ja yritykset voivat ehkäistä ennalta ja puuttua rakennusalan harmaan talouden haitallisiin ilmiöihin. Erityisesti painotetaan hyvien edellytysten luomista rakennusalan omaehtoiselle rikostorjunnalle rehellisen kilpailun sekä työn laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Tätä toimintaa voidaan edistää esimerkiksi lisäämällä viranomaisten palautetietoa yrityksille sekä liiketoimintakieltoja koskevien tietojen tehokkaampana hyödyntämisenä yritysten käytössä. Myös aktiivinen verotarkastus ja viranomaisten välinen yhteistyö ovat keinoja vahvistaa rakennusalan valvontaa.
Pimeää työvoimaa
Pimeän työvoiman käytön torjuminen on tilannekuvassa tärkeä osa rakennusalaan liittyvän rikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaa. Pimeän työvoiman kansainvälisen torjuntayhteistyön kehittämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, samoin kolmansista maista tulevien työntekijöiden olojen valvonnan vahvistamiseen.
Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekuva julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Keväällä 2011 tilannekuvan teemana on ravintola-alan yrityksiin kohdistuva ja niitä hyödyntävä rikollisuus.