Järjestäytynyt rikollisuus on siirtymässä talousrikoksiin ja yritysmaailmaan, kertoi Yle Uutiset maanantaina. Ilmiö näkyy erityisesti rakennusalalla, alihankintaketjujen loppupäissä ja pikkuyrityksissä.
Järjestäytyneen rikollisuuden osuus talousrikoksista on lähes kaksinkertaistunut viime vuonna. Esimerkiksi huumausainerikolliset ovat siirtyneet rakennusbisnekseen, jonne on parissa vuodessa perustettu yli 10 000 uutta yritystä. Näistä 20–40 prosenttia jatkaa verovelkoihin ja maksuhäiriöihin kaatunutta liiketoimintaa.
Suomea on totuttu kutsumaan pikku-Amerikaksi. Nyt nimitys on ehkä vanhentunut. Korruptoitunut hallitus ja järjestäytyneen rikollisuuden suhteet liike-elämään vievät mielikuvat pikemminkin Italiaan. Berlusconi-Suomi. Sekö on syntymässä?
Kaikki myöntävät harmaan talouden aiheuttamat ongelmat, joista verotulojen menetykset ja rehellisten yrittäjien vaikeudet eivät ole vähäisimpiä. Ongelmien mittaluokkaan nähden niihin puuttuminen on hallitukselle vaikeaa, voi sanoa velttoa. Rakennusalalle saatiin kokoomuksen pitkän vastustuksen murruttua säädettyä käännetyn arvonlisäveron järjestelmä, jonka pitäisi hillitä rikollista toimintaa. Juuri muuta ei sitten ole tehtykään, vaikka verolainsäädännön muutos on vain yksi askel oikeaan suuntaan.
Ongelmana on valvonnan puute. Hallitus on omalta osaltaan pyrkinyt heikentämään valvontaa entisestään esimerkiksi karsimalla työsuojelupiirien virkoja. Niin sanottu tuottavuusohjelma leikkaa työsuojelupiirien 500 virasta 25 samaan aikaan kun niille on sälytetty uusia tehtäviä muun muassa juuri harmaan talouden valvonnassa.
Kun valtio ei valvo, tulisi esimerkiksi pääluottamusmiesten asemaa parantaa, jotta kentän parhaiten tuntevat ihmiset voisivat puuttua edes suoranaisiin rikollisiin ilmiöihin.