Nyt, kun koronavirus puhuttaa, jopa Elinkeinoelämän keskusliitto, EK, on suositellut, että kaikkien suomalaisyritysten on syytä ottaa käyttöön omailmoituskäytäntö työntekijöiden flunssailmoituksissa. EK:n mukaan työpaikalle ei pidä tulla sairaana, jotta tauti ei leviäisi.
On kuitenkin outoa, jos omailmoitusta ei otettaisi käyttöön jatkuvana käytäntönä, vaan vain koronaepidemian ajaksi. Esimerkiksi influenssakausi toistuu joka vuosi.
Noin puolella työpaikoista työntekijät joutuvat sairastuttuaan menemään lääkärin vastaanotolle hakemaan sairauslomatodistusta saadakseen olla pois töistä. Näin siis, vaikka sairaus olisi tarttuva, kuten flunssa, influenssa, vatsatauti tai jopa norovirus.
Tällaisista akuuttikäynneistä tulee turhia kustannuksia, ja potilas saattaa tartuttaa terveysasemallakin muita. Epäileekö työnantaja, että työntekijä aina huijaa ja lusmuilee, ja hänen täytyy siksi käydä näyttäytymässä lääkärissä, vaikkei tarvitsekaan lääkärin apua?
Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan omailmoitus itse asiassa vähentää poissaoloja, ei lisää niitä. Lisäksi omailmoitus on osoitus luottamuksesta työntekijöihin ja parantaa sen kautta työilmapiiriä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan! Kaikenlainen kyttääminen, vahtiminen ja ylenpalttinen kontrollointi huonontavat fiilistä, eivätkä varmasti paranna työmotivaatiota.
Suurin osa ihmisistä on rehellisiä, kunnollisia ja haluavat tehdä työnsä hyvin. Me olemme tunnollisia ja olisimme mieluummin terveenä töissä kuin sairaana kotona. Tiedän ihan omasta kokemuksesta, että työntekijät kukoistavat, kun meitä johdetaan hyvin – luotetaan ja annetaan vastuuta – ja se näkyy luonnollisesti työsuorituksessa.
Omailmoituskäytäntö on muuten muissa Pohjoismaissa lakisääteinen. Milloin meillä? Toivon, että tämän hallituskauden aikana.
Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies