Koko väestö kuuluu riskiryhmään. Kenelläkään ei ole uudelle tulokkaalle vastustuskykyä. Tämmöisiä totuuksia laukovat nyt asiantuntijat koronaviruksesta. He kertovat lisäksi, että suurimmassa riskissä sairastua virustaudin vakavaan muotoon ja kuolla siihen ovat yli 60-vuotiaat ja perussairaat. Esimerkkeinä kuolemanriskiä nostavista perussairauksista mainitaan korkea verenpaine, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet ja hengitystiesairaudet.
Suomessa tartuntoja on muutama, toistaiseksi ei kuitenkaan yhtään koronaviruskuolemaa. Mutta karanteenissa olevia on jo jonkun verran, ja heidän lukunsa saattaa nousta vielä rajusti.
Ennaltaehkäisevät toimet ovat laajoja. Ja tartuntatestejä tehdään auliisti varsinkin Italiasta taikka Manner-Kiinasta, Iranista tai Etelä-Koreasta tuleville. Etätyön määrä on noussut hetkessä. Ohjeet käsien pesusta ja kättelyiden välttämisestä ovat tavoittaneet varmasti kaikki kansalaiset.
Virus tarttuu THL:n mukaan ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Mutta virus voi tarttua myös kosketuksen kautta. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Taudin itämisaika on keskimäärin viisi päivää. Tavallaan tämä kaikki on selvää ja tarkkaa – ”Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan” – , toisaalta melko epämääräistä.
Moni tuntuukin kyseenalaistavan ohjeita ja linjanvetoja. Toisinaan niihin on vaikea suhtautua vakavasti. Esimerkiksi lentopalloporukallemme viestitettiin harrastuksen järjestävän seuran taholta, että olisi suotavaa pestä kädet ennen peliä ja sen jälkeen ja välttää tietysti pelin aikana kaikenmoista käsikontaktia, jollainen kannustusmielessä on kovin yleistä noissa kuntoilijoiden peli-illoissa.
Ohjeessa sinänsä ei ole mitään vikaa. Vika on ehkä enemmänkin epätietoisuudessa siitä, mitä kohti oikeasti olemme menossa. Ehkä emme usko ennen kuin virustartunnan kuolemanvaarallisuus osoittautuu todeksi meilläkin.
Kävi sairastumis-ja kuolintilastojen kanssa miten tahansa, se alkaa jo olla selvää, että talouselämään virus joka tapauksessa iskee Suomessakin. Sen lonkerot ulottuvat kaikkialle, rahalaitokset laskevat talousennusteitaan Suomelle. Finnair peruuttaa lentojaan ja suunnittelee laajoja lomautuksia. Matkailualakin kärsii laajemmin. Kiinan talouskasvun hiipuminen vaikuttaa meillä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kaikkialla.
Valtiovallan suunnalta kansalaisia on rauhoiteltu ja annettu ymmärtää, että tilanne on hallinnassa ja epidemiaankin varauduttu.
Talouden puolella toivoisi samanlaista malttia, sillä siellä, jos missä paniikista ei ole muuta kuin haittaa. Toki monien intressi voi olla juuri paniikkimielialan kasvattaminen, sillä joku hyötyy aina lopulta syöksyvistä pörssikursseista.
Kirjoittaja on Kansan Uutisten toimituspäällikkö.