Harvoin, jos koskaan, on minkään maan päämies aloittamassa kauttaan niin kovin odotuksin, kuin presidentti Barack Obama nyt Yhdysvalloissa. Valta vaihtuu tänään. Kahdeksan vuotta maataan johtanut George W. Bush astuu syrjään ehkä epäsuosituimpana kuin kukaan hänen edeltäjistään vastaavassa tilanteessa.
Yhdysvallat on syvässä kriisissä monessakin mielessä. Maan nostamisessa jaloilleen tarvitaankin miltei ihmemiehen otteita. Mainostettu ”muutos” on kuitenkin paljon kiinni Obamasta itsestään ja hänen taustavaikuttajistaan.
Sunnuntaisen tähtien konsertin yhteydessä Obama julisti isänmaallisesti yhteishenkeä ja -vastuuta. Niitäkään ei ole syytä väheksyä tilanteessa, jossa koko maailman talouden käänne on pitkälti riippuvainen Yhdysvaltojen ratkaisuista. Obaman tämäniltaista virkaanastujaispuhetta kuunnellaan todella tarkasti muuallakin kuin hänen kotimaassaan. Siihen lienee ladattu paljon myös tunnetta ja tulevaisuuden uskoa.
Maan talous on vakavassa kriisissä. Työttömyyskin on vain kasvussa. Kaksi sotaa syö kansakunnan voimavaroja ennennäkemättömällä vauhdilla. Paljon riippuu nyt siitä, millaisella elvytysohjelmalla Obama lähtee talouskriisiä vastaan. Hän aikoo käydä käsiksi myös koulu- ja terveyspalveluihin sekä energia- ja veropolitiikkaan. Pieni- ja keskituloisille Obama lupaa helpotuksia, toisin kuin Vanhasen hallitus Suomessa.
Yhdysvaltojen talouskriisi on niin syvä, että kovin nopeasti tuloksia ei kannata odottaa. Obaman hartioille on sälytetty niin painava lasti, että hän voi sortua sen alle, jos kansalaisten kärsivällisyys loppuu. Ensiarvoista on, että hän pystyy nopeasti muuttamaan kehityksen suunnan. Se taas tuskin onnistu ilman peräänkuulutettua yhteisvastuuta.
Valtio ottaa joka tapauksessa Yhdysvalloissakin taloudesta nykyistä merkittävämmän roolin. Kapitalismin mallivaltio ”sosialisoi”.
Muu maailma katsoo myös Obamaan. Yhdysvaltojen kilpi on Bushin kaudella pahasti ryvettynyt. Obama on luvannut sulkea Guantanamon vankilan ja poistua Irakista. Eurooppa-suhteissa Yhdysvalloilla on paljon parannettavaa ja tärkeää on luoda toimiva suhde Venäjään. Uusi presidentti on ollut vaiti Israelin hyökkäyksestä Gazaan. Maan Israelin-politiikassa tuskin kannattaakaan odottaa linjan tarkistusta. Yhdysvallat pysyy Israelin tukijana ja läheisimpänä liittolaisena.
Isoja muutoksia
Suomalaisten puoluekannatus on ollut viime vuodet varsin vakaa. Muutokset niin itse vaaleissa kuin mielipidemittauksissakin ovat olleet pieniä. Nyt aika näyttää muuttuneen. Viime vaalien menestyjät keräävät kannattajia puoleensa. Ylen uutisten tuoreessa Taloustutkimuksella teettämässä kannatusarviossa on suomalaisittain rajuja muutoksia.
Kokoomus porskuttaa kuin hurmiossa. Yhä useampi kansalainen luottaa sen kykyyn luotsata maan talous ohi uhkaavien karikoiden. Samaan aikaan kasvaa kaikkea arvostelevien perussuomalaisten kannatus, mutta siinä lienee enemmänkin kyse protestista. Ääripäät keräävät kannatusta. Hallituspuolueista hampaaton keskusta on romahtamassa alle 20 prosentin kipurajan. Jotain täytyisi vasemmistonkin – yhdessä tai erikseen – keksiä, sillä sekä SDP:n että Vasemmistoliiton alamäki vain jyrkkenee.