Presidentti Donald Trump teki sen taas. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi maanantaina, että Israelin Jordanjoen länsirannalle rakentamat siirtokunnat ”eivät ole itsessään yhteensopimattomia kansainvälisen oikeuden kanssa”.
”Yhteensopimaton kansainvälisen oikeuden kanssa” on ilmaisu, jonka otti Yhdysvalloissa käyttöön presidentti Jimmy Carter vuonna 1978. Presidentti Ronald Reagan ilmoitti 1980-luvun alussa olevansa eri mieltä, mutta muuten Yhdysvaltain kanta on pohjautunut tähän muotoiluun neljä vuosikymmentä.
Sanoilla on väliä. Muotoilu on tarkoittanut, että Yhdysvaltain mielestä siirtokunnat ovat epälegitiimejä (illegitimate), mutta ne eivät ole laittomia (illegal).
EU pitää siirtokuntia edelleen laittomina.
Tällä perusteella Yhdysvallat on säännönmukaisesti käyttänyt YK:ssa veto-oikeuttaan päätöslauselmiin, joissa siirtokunnat on tuomittu laittomiksi. Barack Obama kuitenkin poikkesi viimeisenä virkavuotenaan linjasta, eikä Yhdysvallat tuolloin käyttänyt vetoa.
”Eduksi rauhanneuvotteluille”
Pompeon mukaan on tarpeetonta väitellä siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä kansainvälisen oikeuden perusteella, koska tämä vain haittaa rauhansopimuksen tekemistä Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hän väitti, että Yhdysvaltain päätös antaa israelilaisille ja palestiinalaisille mahdollisuuden etsiä yhdessä poliittista ratkaisua.
Israelin ja Yhdysvaltain ulkopuolella asiaa ei nähdä näin. EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi unionin kannan olevan edelleen se, että kaikki Israelin asutustoiminta on kansainvälisen oikeuden mukaan laitonta ja kaivaa maata kahden valtion ratkaisun ja kestävän rauhan alta.
EU:n kanta pohjautuu YK:n ja Kansainvälisen tuomioistuimen näkemykseen, jonka mukaan Israelin siirtokunnat ovat laittomia vuoden 1949 Geneven sopimuksen perusteella. Sopimus kieltää miehitysvaltaa asuttamasta kansalaisiaan miehitetylle alueelle.
Israelin mukaan Geneven sopimus ei koske Länsirantaa, jota se ei pidä miehitettynä alueena. Israelin mukaan se sai alueet haltuunsa puolustussodassa (kuuden päivän sota 1967), eikä vienyt niitä miltään legitiimilta valtiolta.
Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat kommentoi Pompeon lausuntoa sanomalla, että siirtokunnat eivät ole pelkästään laittomia, vaan ne ovat myös sotarikos.
Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin tiedottaja Nabil Abu Rudeina sanoi, ettei Yhdysvallat ole pätevä eikä oikeutettu kumoamaan kansainvälisesti legitiimejä päätöksiä.
Trumpilta sarja päätöksiä
Jos Yhdysvallat ei koskaan ole ollut mikään puolueeton välittäjä Israelin ja palestiinalaisten kiistassa, niin Trump on vienyt tämän vielä monta pykälää edemmäksi.
Heti virkakautensa alussa 2017 Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja määräsi Yhdysvaltain suurlähetystön siirrettäväksi sinne Tel Avivista.
Trump on myös sulkenut palestiinalaisten diplomaattisen edustuston Washingtonissa ja lakkauttanut tuen palestiinalaispakolaisille.
Viime maaliskuussa Trump tunnusti Israelin Syyrialta vuonna 1967 valtaamat Golanin kukkulat Israelin alueeksi.
Trumpin Israeliin nimittämä Yhdysvaltain suurlähettiläs David Friedman on Israelin siirtokuntaliikkeen pitkäaikainen tukija.
Pompeon lausunnon pelätään lisäävän Israelissa houkutusta liittää siirtokunnat virallisesti alueisiinsa. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi kampanjassaan juuri ennen syyskuun vaaleja, että hän voittaessaan aikoo liittää siirtokuntien maat Israeliin, mutta ei antanut aikataulua sille.
Netanjahun mieleen
Pompeon ilmoituksen ajankohta on mielenkiintoinen. Keskiviikkona päättyy Israelissa määräaika, jonka kuluessa Benny Ganzin pitäisi kyetä hallituksen muodostamiseen.
Vaalit päättyivät käytännössä pattitilanteeseen Ganzin ja Netanjahun puolueiden välillä. Netanjahu sai ensimmäisenä yrittää hallituksen muodostamista, mutta ei onnistunut.
Trumpin hallitus on moneen otteeseen tahdistanut politiikkansa Netanjahun tarpeiden kanssa. Netanjahu kiirehtikin maanantai-iltana soittamaan Trumpille ja kiittämään, että tämä on ”korjannut historiallisen vääryyden”.
Netanjahun mukaan oikeita paikkoja siirtokuntien laillisuudesta päättämiseen ovat Israelin tuomioistuimet, ”eivät puolueelliset kansainväliset foorumit, jotka eivät kiinnitä huomiota historiaan eikä tosiasioihin”.
Israelin tuomioistuimet ovat välillä katsoneet laittomiksi pieniä ilman hallituksen lupaa pystytettyjä muutaman talon tai asuntovaunun siirtokuntia, mutta suuriin siirtokuntiin ne eivät ole puuttuneet.
Länsirannan ja Itä-Jerusalemin siirtokunnissa asuu noin 600 000 juutalaista. Palestiinalaisia asuu Länsirannalla noin 2,7 miljoonaa.