Kreikkalainen julkkisekonomisti ja maansa entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ei enää usko länsimaiden elävän kapitalismissa, vaan uudessa talous- ja yhteiskuntajärjestelmässä, jota hän nimittää teknofeodalismiksi.
Varoufakis kertoo analyysistään KU:n Kaikki Uusiksi -podcastin haastattelussa:
”Toisin kuin feodalismi, teknofeodalismi on syntynyt pääoman riemuvoiton kautta. Järjestelmä ei kuitenkaan ole enää kapitalismia: Se on jotain pahempaa.”
Yanis Varoufakis kertoo havainneensa, että keskeiset kapitalismia ajavat ja sitä kannattelevat rakenteet eli voiton tavoittelu ja markkinat ovat vaivihkaa poistumassa yhteiskunnasta ja talousjärjestelmästä.
– Voitontavoittelu ja markkinat ovat elinehtoja kapitalismille. Vuodesta 2008 olen kuitenkin havainnut, että nämä molemmat tukipilarit on otettu pois, ilman että olemme edes huomanneet sitä, Varoufakis sanoo.
Tilalle on Varoufakisin mukaan tullut feodalismia muistuttava järjestelmä, jossa tyhjästä luotu keskuspankkiraha on korvannut voitontavoittelun markkinoilla, ja miljardöörien hallussa olevat digitaaliset ”läänitykset” ovat tulleet markkinoiden tilalle.
Teknofeodalismi toimii ilman kapitalismia
Varoufakisin mukaan alkuperäinen feodalismi perustui omistamiselle: vuokraa maksettiin maasta, ja maan omistus antoi maaherroille valtaa ja rikkautta.
– Nyt kyse ei ole enää omistamisesta tai pääomasta. Uber ei tarvitse fyysisiä pääomia: sen ei tarvitse omistaa takseja eikä palkata työvoimaa. AirBnB ei tarvitse taloja, se käyttää sinun taloasi, Varoufakis selittää ja kertoo esimerkin:
– Kuvittele, että lähtisit ulos rakennuksesta jossa nyt olet, katselisit ympärillesi ja havaitsisit, että jokainen rakennus ja jokainen katu kuuluvat yhdelle ainoalle ihmiselle. Kaikki kaupankäynti kaupungissa menisi tuon yhden ihmisen kautta. Kaikki, mitä voit nähdä, on yhden ihmisen päättämää.
Varoufakisin mukaan Amazonin tai Googlen tapauksissa kyseessä ei ole digitaalinen markkinapaikka, vaan digitaalinen läänitys, joka muistuttaa feodalismia.
– Toisin kuin feodalismi, teknofeodalismi on syntynyt pääoman riemuvoiton kautta. Järjestelmä ei kuitenkaan ole enää kapitalismia: Se on jotain pahempaa.
Satumaisia voittoja harvoille, palkatonta työtä muille?
Haastattelussa Varoufakis avaa karua tulkintaansa yhteiskunnasta ja taloudesta. Hänen mukaansa tavalliset ihmiset ovat täysin pulassa uudessa teknofeodaalisessa järjestyksessä.
– Ensinnäkin: tavattoman keskittyneestä vallasta on tullut vielä enemmän keskittynyttä, ja se tarkoittaa demokratian loppua. Lisäksi se tarkoittaa pysähtyneisyyttä, koska vallan keskittyminen tarkoittaa myös vaurauden keskittymistä ja suurta eriarvoisuutta, Varoufakis sanoo.
– Suurin osa meistä työskentelee teknofeodalisteille silloinkin, kun vaikkapa teemme videon TikTokiin. Kun kannamme puhelintamme ympäriinsä, Google Maps tietää sijaintimme, ja se taas hyödyttää Googlen pääomaa. Mutta me emme saa siitä mitään, Varoufakis parahtaa.
Gianis Varoufakisin mukaan tässä on yksi oleellisista eroista kapitalismin ja teknofeodalismin välillä.
– Kapitalismissa voittoa tuotettiin palkkaamalla ihminen tekemään työtä ja muuttamalla työn tuottama lisäarvo voitoksi. Nyt me kaikki olemme palkatonta työvoimaa teknofeodaaliselle yläluokalle.
Kuuntele Gianis Varoufakisin koko haastattelu KU:n Kaikki Uusiksi-podcastista täältä!