Jauhelihasta ei kannata viikonloppuna haaveilla
Elintarviketyöläisten kolmipäiväinen lakko alkaa näkyä kaupoissa todenteolla torstaina. Keskiviikkona kauppoihin saatiin vielä normaalit lastit, mutta torstain kuormat ovat vajaita, elintarviketuottajien edustajat kertovat. Varastoja ei kaupoissa juuri ole.
– Lakko näkyy tuoreen lihan toimituksissa aika nopeasti, etenkin tuoreen sianlihan ja jauhelihan toimituksissa. Loppuviikolla ja ensi viikon alussa lakko saattaa näkyä myös lihavalmisteiden toimituksissa, HK-Ruokatalon toimitusjohtaja Jari Leija kertoo.
HK-Ruokatalon Forssan ja Vantaan tuotantolaitokset ovat kokonaan pysähdyksissä, eikä niitä ole esimiesvoimin pystytty pitämään yllä.
Leijan mukaan lakon päätyttyä tuotanto saadaan normaaliksi vasta ensi viikon alussa.
Johtajat upottivat kädet taikinaan
Fazerin leipomot ovat lakosta huolimatta saaneet pidettyä tuotannon osin pystyssä. Töissä ovat kaikki esimiehet toimitusjohtajaa myöden.
– Meillä on kahdeksan leipomoa ja niistä kahdessa on lakko eli Lahden ja Vantaan leipomoissa. Molemmissa leipomoissa pystymme yritysjohdon ja esimiesten voimin pitämään tuotantoa käynnissä siten, että noin puolet linjoista pystytään ajamaan, Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Petri Kujala sanoo.
Erikoistuotteita Fazer ei pysty tuottamaan lakon aikana, mutta paahtoleipää ja suosituimpia ruisleipätuotteita saadaan leivottua.
– Kaupoista löytyy sellaisia leipätuotteita, joita eniten menee.
Lakko alkoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL päätti hylätä valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen. Lakossa on noin 4 500 työntekijää.
Lakon on määrä päättyä perjantain ja lauantain välisenä yönä. SEL on ilmoittanut, että se ei voinut hyväksyä sovintoesitystä, koska esitys olisi mahdollistanut 10-tuntiset työpäivät ja 6-päiväiset työviikot ilman ylityökorvauksia. Esitys ei sisältänyt SEL:n kaipaamia parannuksia työskentelyolosuhteisiin, eikä se olisi toteutuessaan lisännyt heidän työssä jaksamistaan.
SEL jätti tiistaina uuden lakkovaroituksen kolmipäiväisestä lakosta, jonka on määrä koskea kaikkia SEL:n sopimusaloja. Mikäli sopuun ei päästä, kolmipäiväinen totaalilakko alkaa kahden viikon päästä. Lakko koskisi kaikkia noin 9 300 elintarvikealan työntekijää.